Den HelderPolitiek

Nobel: “we kijken naar kansen, niet naar problemen”

Den Helder – “Het is wat overdreven om te zeggen dat ik met spanning heb gekeken, maar de persconferentie van de minister-president heb ik grotendeels gezien. Het meeste was al eerder bekend bij het journaille, dus ook niet verrassend”, aldus burgemeester Jeroen Nobel aan het begin van het ondertussen wekelijks terugkerend vragenuurtje op LOS radio.

Heel het land en dus ook Den Helder mag weer een klein beetje verder ‘open’. “Ik begrijp natuurlijk dat horeca-ondernemers morgen al open hadden gewild. De verwachting is ook dat heel veel mensen de horeca in willen. De risico’s zijn afgewogen en daarom is door het kabinet niet gekozen voor een vervroegde openstelling van de horeca. Ik kan me de teleurstelling voorstellen, maar dat geldt ook voor de sportscholen. Ik baal er nog steeds van dat ik niet elke week mijn sportje kan doen. Het liefst doe ik ook elke week dingen die ik leuk vind”, aldus Nobel, die net als het kabinet alle adviezen vanuit de medische hoek meer dan ter harte neemt. .

“Eerst alle afwegingen naast elkaar en zeker die vanuit de wetenschap, artsen en medici. Die weten meer dan ik. We komen net uit een diep dal met veel slachtoffers, 5800 officiële dodelijke slachtoffers. Ondernemers zitten in een diep dal en daar waar mogelijk moeten we elkaar helpen. Soms moet je afwegingen maken die heel vervelend zijn, de zure appel waar we doorheen moeten bijten.”

Terrasbeleid
Het overleg met Horeca Nederland en de breed gedragen motie van de Helderse gemeenteraad heeft in elk geval een soepeler terrasbeleid opgeleverd. “Als burgemeester vind ik dat als een horeca-ondernemer het goed doet, netjes is en geen overlast veroorzaakt er meer ruimte is voor het ondernemerschap. De datum van 1 juni komt steeds dichterbij. Vandaag plaatsen we op onze website hoe horecaondernemers hun plan in kunnen dienen en daarbij rekening houden met omgeving. Een terras op de stoep moet uit veiligheidsoverwegingen ook kunnen en dat kan niet overal”, aldus Nobel, die toezegt snel de plannen te beoordelen en daarnaast open staat voor ruim terrasbeleid.

Als voorbeeld noemt hij de Beatrixstraat. “Misschien dat het tijdelijk afsluiten van de Beatrixstraat voor het verkeer, bijvoorbeeld van 13.00 tot 22.00 of 23.00 uur, een optie is. Als er een aanvraag van gezamenlijke ondernemers met een gezamenlijk plan komt, gaan we kijken naar de kansen en niet naar de problemen.” Overigens is het niet zo dat het verplicht is een plan in te dienen. Horecaondernemers die geen plan indienen, mogen gewoon open binnen de algemene regels vanuit de overheid. Alleen wie meer wil, moet daar toestemming voor vragen. Verder heeft de Veiligheidsregio nog overleg over de noodverordening. Deze kan nog aangepast worden en strengere maatregelen opleggen, geen versoepeling.

Trots 
Nadat de burgemeester nog wat vragen had beantwoord over Willemsoord, stadhuis en mondkapjes (wie betaalt ze?) eindigde het gesprek over het nieuwe televisieprogramma “Typisch Nieuw Den Helder”. “Ja, ik heb het gezien. Twee uitzendingen en nog twee opgenomen. Het laat zien hoe de gemeenschap hier opereert. Twee dames op hoge leeftijd, de een bakt een vissie voor de ander en de ander is weer ergens anders handig in. De sport die naar voren komt. Een jonge vrouw die lesgeeft in gewichtheffen. Er gebeuren hier heel veel goede dingen. Het kan altijd beter, maar we mogen best trots zijn op wat hier gebeurt.”

Luister hier naar het vragenuurtje met de burgemeester:

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button