Nieuwbouwproject goed voor 19 huizen

Hippolytushoef – Het nieuwbouwproject in Hippolytushoef krijgt er in een keer negentien huizen bij. Zestien daarvan komen in het Marten Snoodijkhof en drie bij de entree van dit hof aan de Elft. De naam die is voortgekomen uit een prijsvraag is woensdag officieel onthuld. Wieringen eert hiermee een belangrijke verzetsman.

Het Marten Snoodijkhof vult de leegte die achterbleef na sloop van het voormalige gemeentehuis. Voordien stond er een burgemeestershuis, dat ook nog enige tijd dienst heeft gedaan als verpleeghuis. Hollands Kroon heeft de grond verkocht aan de Helderse ontwikkelaar en bouwer Dozy. Die laat de 19 zeer duurzame huizen bouwen door dochter DozyZero Veerhuis. De zestien huizen in het Marten Snoodijkhof worden levensloopbestendig. Bij de ingang aan de Elft komt een zogeheten 3-kapper die perfect past in de bestaande lintbebouwing van het dorp.

Prijsvraag
Ontwikkelaar Dozy schreef met toestemming van Hollands Kroon voor de naamgeving van het terrein een prijsvraag uit. Die leverde ruim boven de honderd suggesties op. Juryleden Dorus Rasch en Henk Braad zeggen aangenaam verrast te zijn door het grote aantal inzendingen. Die liepen uiteen van bijvoorbeeld variaties op de naam Wieringen tot en met namen van de koninklijke familie, maar ook werd met suggesties als de Elfteling en Achterelf door inzenders taalvaardig gespeeld met de locatie.

De jury was gevraagd drie suggesties te kiezen, op volgorde van voorkeur. Rasch en Braad bleken ook gecharmeerd door Spoorbaanhof en Sammelkeshof. De eerste verwijst naar het tracé van de nooit gerealiseerde spoorbaan. Sammelkes refereert aan een oud Wierings volksverhaal. De jury sprak evenwel een uitgesproken voorkeur uit voor de Marten Pieter Snoodijkhof. “Het verbaast ons eigenlijk dat er nooit eerder een straat naar hem is vernoemd”, aldus het juryrapport. De gemeente stemde er mee in deze omissie nu recht te zetten.

Tweede Wereldoorlog
Marten Pieter Snoodijk, geboren 17 maart 1914, werd in de Tweede Wereldoorlog verzetsheld. Hij verwijderde springstoffen onder de brug te Van Ewijcksluis en verving die door schijndynamiet. Toen de bezetter op 17 april 1945 de Wieringermeer onder water zette, verliet Snoodijk zijn schuilplaats om een boer te helpen die vluchtte voor het water.

Snoodijk werd verraden en op 26 april opgepakt in Hippolytushoef en overgebracht naar de post Van Ewijcksluis. Tijdens zijn transport naar De Kooy werd hij lafhartig doodgeschoten en in een gat langs de weg gedumpt. Hij werd onder grote belangstelling begin augustus 1945 herbegraven op de begraafplaats Zandburen.

De Marten Snoodijkhof wordt een sfeervol woonplantsoen met 16 zogeheten levensloopbestendige woningen. Zij krijgen een constructie van EPS en lichtgewicht staal en worden mede hierdoor zeer energiezuinig. De nieuwbouw wordt bovendien standaard uitgerust met zonnepanelen. Voor de ingang van het hof wordt een parkeerplaats voor alle woningen gerealiseerd. Het plan wordt afgerond met een spectaculaire 3-kapper aan de Elft. Alle huizen zijn ontworpen door GeO architecten uit Schagen. De verkoop start binnenkort.

Mobiele versie afsluiten