Politiek

D66 neemt stap terug in formatie

Advertentie:

Den Helder – D66 maakt even pas op de plaats tijdens het vervolg van de huidige formatieronde, zo laat de partij weten. Daar heeft de partij twee redenen voor, zo laat voorzitter Jan Dop weten. “Aan de ene kant lag de kern van een nieuwe coalitie al vast voordat er inhoudelijke gesprekken werden gevoerd. Aan de andere kant is duidelijk gemaakt dat in de vorige raadsperiode genomen besluiten niet meer ter discussie gebracht mogen worden en dus niet bespreekbaar zijn.”

“Het eerste initiatief lag na de verkiezingen bij de grootste partij, Behoorlijk Bestuur. De fractievoorzitters beslisten na enkele weken informeren om het initiatief te verplaatsen naar de tweede partij Beter voor Den Helder, die toen een nieuwe informateur en inmiddels het formateurs-duo heeft aangesteld. Tijdens deze rondes is ook D66 het gesprek aangegaan met beide informateurs en het huidige formateurs-duo:, vertelt Dop.

“Echter stond D66 Den Helder afgelopen dagen en weken voor een moeilijk besluit. Bij D66 staan thema’s als duurzaamheid, sociaal beleid en goed onderwijs altijd hoog op de agenda, maar wij zien daarnaast ook dat, niet alleen lokaal, het vertrouwen in de politiek aan het afnemen is. Zo was de opkomst bij de verkiezingen in maart minder dan 50 %. Wij vinden dit een zorgelijke beweging, een sterke democratie valt of staat bij een politiek bestel waarin iedereen zich herkent én gehoord voelt. Waar ruimte is om het gesprek met elkaar aan te gaan én verschillende opvattingen van elkaar te respecteren. D66 realiseert zich dan ook dat er hard gewerkt moet worden om het vertrouwen te verbeteren.”

Afstand
Dop meldt dat D66 heeft besloten om in de huidige formatieronde afstand te nemen en niet mee te werken aan de totstandkoming van een eventueel akkoord. “Wij zijn voorstander om op een open manier inhoudelijke gesprekken te voeren, waarbij we met een zo groot mogelijke meerderheid tot een akkoord komen.” Gezien de eerder genoemde twee redenen neemt de partij nu dus even een stap terug. “Mocht het mogelijk worden om wel vanuit overeenkomsten met de raad tot een akkoord te komen, waarbij elk onderwerp op tafel mag komen, dan sluit D66 natuurlijk graag aan om met elkaar de schouders eronder te zetten!”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

7 reacties

  1. Dus de nieuwe coalitie is informeel bekonkelt. De rest van de kliek is teveel met het pluche versmolten.

  2. D66, wie volgt? Assorgia dreigt in de marge te verdwijnen en gelet op de verkiezingsuitslag terecht!; Zeker een interessante ontwikkeling.

  3. Van de onderhandelingstafel weglopen, teinde een een beter resultaat in de wacht te slepen, is een bekende truc. Eerst maar eens afwachten hoe standvastig D66 daadwerkelijk is…

  4. Net zoals de rest van die landverraders, noem eens één partij die wel voor de belangen van het Nederlandse volk op komt? Juist… heden is er geen enkele partij die dat doet. Tijd voor de bezem

Wellicht ook interessant

Back to top button