Cultuur/NatuurHollands Kroon

Meerderheid eigenaren wijst monumentale status af

Adverentie

Hollands Kroon – Van de 155 eigenaren die door de gemeente Hollands Kroon zijn aangeschreven over de kandidaatstelling van hun pand als gemeentelijk monument hebben er 88 aangegeven geen medewerking te verlenen. Nog eens 25 eigenaren hebben niet gereageerd op de oproep. In de Erfgoedverordening die de raad heeft vastgesteld staat dat toestemming van de eigenaar nodig is.

Vanaf 2021 zijn er 25 panden aangewezen als monument. In 10 gevallen loopt het onderzoek nog en verwacht de gemeente deze dit jaar nog te kunnen aanwijzen als monument: Onder andere de pastorie op het Kerkplein in Hippolytushoef, de voormalige gereformeerde kerk in Kolhorn en Gemaal de Waakzaamheid in Lutjewinkel. Een aantal eigenaren die niet zijn aangeschreven door de gemeente hebben zelf verzocht dat hun pand een monument wordt. In totaal gaat het om 4 gebouwen waarvan er 1 inmiddels de monumentale status heeft. Al met al denkt Hollands Kroon aan het einde van dit jaar 40 monumenten te hebben.

Van de 25 huidige monumenten staan er maar liefst 11 in Nieuwe Niedorp. Dat is volgens de gemeente geen probleem: “Deze panden zijn namelijk zorgvuldig geselecteerd aan de hand van criteria en dus van belang voor de geschiedenis. Daarnaast het verschillende type monumenten die allemaal om een eigen reden bescherming verdienen; van transformatorhuisje tot voormalige burgemeesterswoning.” Alle monumenten staan ook aan de Dorpsstraat. Van de rest van de monumenten die nog dit jaar worden aangewezen staan er geen in Nieuwe Niedorp.

Afwijzen monumentale status
Van de 155 mensen die de gemeente heeft benaderd hebben er dus 88 gezegd geen medewerking te verlenen. Nog eens 25 reageerden helemaal niet. Een mogelijke verklaring voor het afwijzen zijn de extra regels rondom het aanpassen van een gemeentelijk monument. Er is sneller een omgevingsvergunning nodig, soms ook voor aanpassingen binnen het gebouw. In Hollands Kroon betekent de afwijzing dat het pand geen monument wordt. In buurgemeenten Schagen en Den Helder kunnen inwoners niet weigeren maar slechts in bezwaar gaan tegen de aanwijzing als gemeentelijk monument.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button