Hollands Kroon

Op zoek naar openbare toiletten: Hollands Kroon sluit zich aan bij ‘HogeNood’

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon heeft zich, in eerste instantie voor een duur van twee jaar, aangesloten bij de landelijke organisatie ‘HogeNood’. Met een app maken zij inzichtelijk waar zich in de omgeving openbare toiletten bevinden. De komende periode wordt verder gewerkt aan het vergroten van de zichtbaarheid en worden organisaties opgeroepen om hun toilet open te stellen.

In Hollands Kroon zijn de openbare toiletten schaars, zo laat het college weten. Toch horen toiletten bij een gastvrije gemeente. Iedereen heeft ze nodig, winkelend publiek of toeristen. Veel meer nog zijn ze belangrijk voor mensen met buik- en blaasklachten of ouderen. In 2019 kwam vanuit de lokale politiek al de opdracht aan het college om te inventariseren welke openbare toiletten er zijn. Het college heeft daarop meer prioriteit gegeven aan het probleem en ook gekeken hoe het aanbod vergroot kan worden.

Na intern overleg bij de gemeente blijkt dat het mindervalide toilet nabij de hoofdentree van het Kroondomein in Anna Paulowna, tijdens reguliere kantooruren opengesteld kan worden. Reeds twee jaar geleden gaf het college in een andere memo aan dat dit geregeld zou worden en werd het toilet voor korte tijd openbaar gemaakt. Door de verschillende lockdowns is dat lang niet mogelijk geweest. De locatie MFA de Ontmoeting blijkt niet geschikt omdat de toiletten alleen bereikbaar zijn voor geautoriseerde personen. De gemeente verwacht overlast door jongeren wanneer deze ruimten worden opengesteld voor het publiek.

Zelfreinigende toiletunit in Den Oever
Ook in Den Oever werkt de gemeente aan het verbeteren van de toiletvoorziening. Het transferium in Den Oever wordt dit jaar gerenoveerd en moet deze zomer klaar zijn. Daarbij zorgt de gemeente voor een modern zelfreinigende toiletunit: “Dit is de eerste zelfreinigende toiletvoorziening in Hollands Kroon en dient als pilot. Bij succes van deze voorziening kan nader onderzocht en bekeken worden of zo’n voorziening ook geschikt is voor bijvoorbeeld de vier hoofdwinkelkernen.” Het maken van een dergelijk toilet kost ruim €100.000,-.

Een goedkopere en snellere oplossing is wanneer bedrijven hun toiletten open stellen voor het publiek. Daarover is de gemeente samen met de Ondernemersfederatie Hollands Kroon reeds in gesprek met de sector detailhandel. Daarnaast sluit Hollands Kroon zich dus aan bij HogeNood, waarmee alle openbare toiletten vindbaar worden gemaakt. Via een app kunnen mensen zo snel een toilet vinden. Daarnaast wordt door de organisatie een campagne gevoerd waarin organisaties worden gevraagd hun toiletten beschikbaar te stellen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button