Recensie

Het geheugenspel

In 1997 verscheen van het Britse schrijversechtpaar Nicci French de thriller The Memory Game. Het Belgische regisseurs-echtpaar Jan Verheyen en Lien Willaert (Bittersweet, Red Sandra) schreef het scenario en regisseerde de Nederlandse versie van het verhaal met de titel Het Geheugenspel. De Nederlandse Anna Drijver en Maarten Heijmans spelen belangrijke rollen in de overwegend Belgische cast.

Op het landgoed van de rijke Alain (De Wachter) en Martha (De Bal) Deridder gaat een nieuw verblijf gebouwd worden. Wanneer schoondochter en tevens de uitvoerend architect Eva Ruttenberg (Drijver) arriveert ziet ze tot haar verbazing dat de uitvoerder al begonnen is, maar niet op de juiste plaats. De consternatie wordt groter als blijkt dat er bij de graafwerkzaamheden een stoffelijk overschot gevonden wordt. Al snel blijkt het van de 16-jarige Nathalie Deridder is, de hartsvriendin van Eva, die sinds 25 jaar vermist is.

Eva, die in scheiding ligt met haar man Claude Deridder (Winckelmans), wordt door deze vondst weer teruggevoerd naar de avond waarop Nathalie (Remortel) verdween. In vlagen herinnert ze het tuinfeest waarbij veel gasten en familie aanwezig waren. Omdat ze het toch niet goed kan terughalen zoekt ze hulp bij hypnotherapeut Alex Pruijssers. Met zijn hulp kan zij zich steeds meer van die avond herinneren. Grote vraag blijft: Wie is er verantwoordelijk voor de moord op haar beste vriendin Nathalie?

Verwarring
Anna Drijver (Bride Flight, Loft) is de standvastige, maar tevens ook breekbare Eva die moeite heeft met het juiste onderscheid maken tussen haar herinneringen. Waarom zijn herinneringen schijnbaar geblokt. De verschillende leden uit de Deridder familie zijn interessant voor de verwarring van het verhaal. Vic de Wachter is de succesvolle schrijver Alain Deridder. Hij is het centrale punt van de familie Deridder die zich tijdens boekpresentaties wel kritisch uitlaat over vrouwen. Gilda De Bal Is moeder Martha Deridder die verward is en steeds Eva aanziet als haar vermiste dochter Nathalie.

Gert Winckelmans is Claude Deridder, de man van Eva die helemaal niet van haar wil scheiden. Louis Talpe is de knappe Theo, de Broer van Claude, die wel een zwak heeft voor Eva. In de terugblikken wordt de rol van Eva gespeeld door de Nederlandse Elske Stout. We zien oude herinneringen met haar vriendin Nathalia, die door Ella van Remortel wordt gespeeld. Maarten Heijmans (Ramses) is de rustige hypnotherapeut Alex Pruijssers die met professioneel geduld Eva steeds beter weet terug te voeren naar de bewuste avond.

Het verhaal moet wel even op gang komen om de verschillende karakters met hun eigenschappen en afwijkingen voor te stellen. In het tweede deel van de film zien we een stroomversnelling in het verhaal waarmee het een thrillerachtige sfeer krijgt. Zoals het hoort stijgt de spanning naar het eind en weten we waarschijnlijk wie het gedaan heeft. Lekkere Nederlandse thriller met de handtekening van het echtpaar Nicci French.

Regie: Jan Verheyen en Lien Willaert
Met: Anna Drijver, Elske Stout, Ella van Remortel, Vic de Wachter, Gilda De Bal, Gert Winckelmans, Maarten Heijmans, Louis Talpe, Maartje van de Wetering, Lynn van Proyen, Daan Creyghton, Maarten Ketels, Kevin van Doorslaer
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button