TexelVideo

Drones de nieuwe ‘lifeline’ voor Texel?

Texel – Medicijnen, donorbloed of nieuwe schoenen? Misschien komen ze over enkele jaren met de drone naar Texel. Het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord probeert de weg vrij te maken voor commerciële toepassingen van drones op het eiland. Snel en schoon. Op Texel Airport is als ludieke actie een hamburger geleverd met een drone.

Het bedrijf DroneQ Aerial Services is druk in de weer met testvluchten op Texel Airport. Het vliegen met een drone en het afleveren van pakketjes is geen enkel probleem. Een drone kan met gemak afstanden afleggen van 125 kilometer. “Het is nu een kwestie van acceptatie en regelgeving,” zegt John Spee van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord.

John Spee: “Stel je voor dat de TESO-veerdienst eruit ligt. Dan kun je vanuit Den Helder of Den Oever snel een medicijn of tegengif naar het eiland brengen. Maar denk ook aan strandbewaking als iemand in nood in de branding ligt of crowd management bij evenementen. Drones zijn de toekomst. We willen die mogelijkheden laten zien aan Texel.”

Afrika
Apotheker Henri Venema op Texel heeft zijn bedenkingen over de noodzaak van dronevluchten naar het eiland. “We hebben hier genoeg capaciteit en vooraad aan medicijnen. Ik heb het nog niet meegemaakt dat we met spoed iets nodig hadden. Het is meer iets voor een boorplatform of Afrika.”

Burgemeester Michiel Uitdehaag ziet het nut van drones naar het eiland. “Medisch gezien ben ik blij dat de optie er is. Als er een ongeluk gebeurt op het eiland en je hebt een tekort aan bloed, kun je er levens mee redden. Ik heb dan liever een drone dan een helikopter boven het eiland.”

Uitdehaag wil wel waken voor privacy op het eiland. “Voor medisch noodhulp vind ik het geen probleem, maar voor zaken als bewaking en crowd control, daar heb je toch echt toestemming nodig van de burgemeester. Dat gaat echt niet zomaar. Je mag niet zomaar een drone de lucht in sturen.”

Eilandgevoel
Discussie komt er hoe dan ook op het eiland over het gebruik van drones, verwacht de burgemeester. “Waar blijft het eilandgevoel? De boot en het internet hebben de afstand tot het eiland al een stuk korter gemaakt. Misschien moeten we ook zeggen dat er na 09.00 uur ’s avond geen drones meer op het eiland mogen landen. Dan blijven we toch nog een eiland.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button