Den Helder

Drie vrouwen zoeken oplossing voor eigen probleem

Den Helder – Mariette en Anita spreken uit ervaring. Zij kregen chronisch lymfoedeem na een borstkankerbehandeling. Deze ervaring hebben zij omgezet in iets positiefs door samen met vriendin Anneke Geitenbeek een comfortabele, maar bovenal goedwerkende beha met masserende werking te ontwikkelen waardoor vocht afvloeit in plaats van ophoopt.

Het lymfesysteem zorgt ervoor dat afvalstoffen door het lichaam afgevoerd worden. Lymfoedeem is een vochtophoping van vocht in het lichaam waar het normaal gesproken niet of nauwelijks hoort te zitten. Als gevolg van de bestraling ontstaat er schade aan dat systeem waardoor vocht ophoopt in de borst. Dit veroorzaakt pijn, verhardingen, een zwaar gevoel in de borsten en de huid komt op spanning te staan.

“Eigenlijk is het heel eenvoudig, zoals zo vaak met uitvindingen”, zegt Anita Schimmel. “De combinatie van de horizontale en verticale weving en druk maken dat er een masserend effect ontstaat. Door het doen van je dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen, stofzuigen, wandelen of werken, masseert de beha de oedeem weg. De beha heeft geen beugels en nagenoeg geen naden en stiksel.”

In Nederland leven naar verwachting 50.000 vrouwen met chronisch lymfoedeem in en om de borst. Om alle vrouwen met borstoedeem kennis te laten maken met de beha trekken de dames door het land. Op 25 juni zijn de dames van Bratelle te gast bij Dermacura Huid- & lasertherapie – in Gezondheidscentrum ‘de Schooten’ De Garst 1C tussen 14.00 en 16.00 uur en kan er kennisgemaakt worden met de beha door een pasmoment in te plannen. Ook wie geen patiënt is bij deze praktijk, is welkom. Interesse? Bel 06-46457344.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button