Den HelderPolitiek

Gemeenteraad terug naar de Kerkgracht

Advertentie:

Den Helder – De Helderse raad heeft in het presidium besloten dat zij weer raadsvergaderingen gaat houden in de raadszaal aan de Kerkgracht. Tijdens de afgelopen raadsvergadering kondigde raadslid Marinus Vermooten al een motie aan waarin werd opgeroepen om weer aan de Kerkgracht te gaan vergaderen, vanwege de hoge kosten die gemoeid zijn met een vergadering op Willemsoord. Alleen vergaderingen waarbij veel publiek wordt verwacht zullen nog op Willemsoord plaatsvinden.

De motie van Vermooten kan in de la blijven. Het voorstel voor een compromis komt uit de koker van VVD’er Petra Bais: Vergaderen aan de Kerkgracht behalve als de agenda om meer ruimte op de publieke tribune vraagt: “De installatie van het nieuwe college, of de begrotingsvergadering in november bijvoorbeeld”, zei burgemeester Jan de Boer. Hoewel de Kampanje een stuk meer ruimte biedt zijn de kosten een stuk hoger en zijn ook alle technische installaties die in de raadszaal aan de Kerkgracht hangen niet beschikbaar.

Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om digitaal te stemmen of bij de uitzending van de vergadering te zien wie de spreker is. Aan het presidium lag ook voor om nog eens €300,- per vergadering uit te geven aan het achteraf vastleggen van de sprekersfragmenten door GemeenteOplossingen, het bedrijf dat ook de digitale systemen van de raad levert. Dat zal niet nodig zijn nu de raad de Kerkgracht weer als thuisbasis omarmt. Bijna alle fractievoorzitters waren het met elkaar eens dat de Kerkgracht voor nu de voorkeur heeft.

Hogere kosten, minder middelen
Carlo Assorgia (BvDH) en Peter de Vrij (PvdA) blijven liever in de Kampanje, al vroeg laatstgenoemde zich wel af waarom de Stadshal zo duur moet zijn: “Nadat naar buiten kwam hoeveel kosten de gemeente maakt ben ik daar meerdere keren over aangesproken. Moet de Kampanje echt het onderste uit de kan willen hebben?” Volgens Assorgia is de discussie over kosten hypocriet: “Dan moet je overal een prijskaartje aanhangen. De ambtelijke inzet voor het beantwoorden van politieke vragen kost nog wel meer.”

Voor de rest zijn de kosten en de beperkte digitale mogelijkheden toch de reden om weer terug te keren naar de Kerkgracht: “Wij vinden de verslaglegging en de sprekersfragmenten heel belangrijk”, zei Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur. “Er zijn voors en tegens, maar op dit moment zoveel geld uitgeven aan de eigen raad is geen goed signaal.” Harmen Krul van het CDA gaf aan ook te zijn voor het vergaderen aan de Kerkgracht, met daarbij de opmerking dat het uitzenden van de vergaderingen nog steeds met enige regelmaat verkeerd gaat. Krul noemde de diensten van GemeenteOplossingen “ontzettend slecht”.

De eerstvolgende raadsvergadering op 4 juli zal nog plaatsvinden in De Kampanje, omdat voor die dag de zaal al gereserveerd is.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button