Politiek

Is er nog toekomst voor Willemsoord en Zeestad?

Advertentie:

Den Helder – De auditcommissie van de gemeente Den Helder heeft het college en de gemeenteraad geadviseerd om vóór 2025 een besluit te nemen over de toekomst van Willemsoord BV en Zeestad CV/BV. De kans is groot dat het college die deadline niet haalt. Enkele fracties benadrukten woensdagavond tijdens de raadscommissie bestuur en middelen dat het advies van de auditcommissie moet worden opgevolgd. De Stadspartij overweegt een motie om dit af te dwingen.

Het rapport van onderzoeksbureau Panteia over Willemsoord BV en Stichting Erfgoed Den Helder heeft de financiële problemen van beide organisaties volledig blootgelegd. De conclusie is, kort gezegd, dat er miljoenen euro’s nodig zijn om de BV en SEDH te redden. Er zijn echter verschillende keuzes die de gemeente daarbij moet maken, bijvoorbeeld over de taken van de organisaties en over het wel of niet verkopen of verduurzamen van panden. Het college zou in juni met een advies hierover naar de raad komen, maar dat heeft vertraging opgelopen tot na het zomerreces. Wel presenteert Panteia op maandagavond 24 juni het onderzoeksrapport aan de raad.

Zeestad CV/BV is sinds 2008 verantwoordelijk voor de stedelijke ontwikkeling in Den Helder. De gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland zijn beide 50 procent aandeelhouder. Bekende projecten van de ontwikkelaar zijn bijvoorbeeld het stadspark, Halter Bellevue en de Seasaw. De exploitatie van Zeestad loopt echter tot 1 januari 2025 en dus moet de gemeente voor die tijd een besluit nemen over een doorstart van Zeestad en in welke vorm. De auditcommissie adviseert dat het college vóór oktober 2024 een voorstel over ‘Zeestad 2.0’ voorlegt aan de raad, in verband met de behandeling van de begroting 2025 in oktober/november.

Hoofdpijndossier
“We eisen dat het college komt met een visie. Dit is een hoofdpijndossier. Er moeten keuzes gemaakt worden: gaan we door of gaan we niet door met Zeestad? En wat gaan we doen met Willemsoord?”, zei commissielid Niels Nanning woensdagavond namens de Stadspartij. Ook Beter voor Den Helder, de PVV, GroenLinks en Behoorlijk Bestuur benadrukten dat het advies van de auditcommissie moet worden opgevolgd.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

5 reacties

  1. De Stadspartij Den Helder had in 2010 al de afbouw van Zeestad in haar programma staan. Het ondemocratische meloochem met haar boventallige gemeenteambtenaren sukkelt alsmaar door.
    Even als Willemsoord met haar incompetentie, gedoe met huurders. De oplossing is Willemsoord bij Troostwijk in de veiling te doen met hoop op een competente eigenaar en verlichting van het begrotingstekort bij de gemeente Den Helder

  2. Mijn advies stoppen met deze vorm van B.V. zowel voor Zeestad als Willemsoord en volledig integreren in de Gemeente Den Helder. Dan heeft de Raad ook weer meer zeggenschap over Willemsoord en Zeestad en niet alleen maar als Pin-automaat kan worden gebruikt om alles in stand te houden. Want lees al jaren lang dat er miljoenen bij moeten maar er komt niks uit. Dus moet er een moment komen tot hier en niet verder.

  3. Ik denk dat ze voor 2026 proberen om de voortzetting van Zeestad onomkeerbaar willen vastleggen. Slechte zaak. Zeestad is een ondemocratische organisatie die zo snel mogelijk in de gemeentelijke organisatie geÏntegreerd moet worden.

  4. Is er nog toekomst voor Willemsoord en Zeestad kan ik positief antwoorden. Ze kunnen blijven maar niet in de huidige juridische vorm, omdat die oncontroleerbaar is. Om de cijfers van Zeestad ter controle boven tafel te krijgen is men vergeefs naar de rechter geweest. Blijft over dus Zeestad weer onder juridische paraplu van de gemeente. En Willemsoord zie verwarmingskosten escapades van de voormalige directrice waar de gemeente niet kon ingrijpen, niet eens de schuldige ontslaan! Dit zijn bestuurlijk onaanvaardbare situaties!
    Was het niet Gedeputeerd Ton Hooijmaijers op wiens hevig aandringen Zeestad is afgescheiden van de Gemeente? U weet wel die (VVD) gedeputeerde die wegens corruptie de gevangenis in ging. Ook Com. v.d. Koningin Borghouts (Groen links) kwam niet zonder kleerscheuren uit de affaire en trad af. Saillant detail: Mevr. Hooijmaijers had een bureau gespecialiseerd in het op afstand zetten van overheids onderdelen.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button