Den Helder

Nederland telt 6 Blue Schools, waarvan 5 in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Zogeheten ‘Blue Schools’ proberen leerlingen bewust te maken van het belang van de zee. In Den Helder ontvangt basisschool Comenius donderdag het officiële Blue School Certificaat, waarmee Den Helder nu vijf van deze scholen telt. Opmerkelijk: in de rest van Nederland is er nog maar eentje extra te vinden.

De Helderse Jac. P. Thijsseschool kreeg in mei 2021 als allereerste school van Europa het Blue School-certificaat toegekend. Het Blue Schoolprogramma is een Europees initiatief (afkomstig uit Portugal) dat leerlingen en studenten meer wil leren over de oceaan. Als een school een Blue School wordt, belooft de school om leerlingen en studenten meer bewust te maken van de zee en haar hulpbronnen. Een Europese Blue School brengt de oceaan dus als het ware naar het klaslokaal. Het is een school die door middel van projectmatig leren leerlingen betrekt bij maritieme onderwerpen om bewustzijn en een gevoel van verantwoordelijkheid voor de oceaan te creëren.

Het Blue School-concept vertegenwoordigt een doorgaande leerlijn die loopt van de peuters tot aan het beroepsonderwijs. Elk jaar staat een nieuw thema centraal, zodat leerlingen van uiteenlopende leeftijden en onderwijsniveaus betrokken raken bij vraagstukken rond de oceanen. Heel Nederland telt er nu zes en vijf daarvan zijn toevalligerwijs allemaal te vinden in Den Helder. Of is dat helemaal niet zo toevallig? “Gezien de ligging van Den Helder, omsloten door de zee aan drie zijden, is het niet meer dan logisch dat lokale scholen het Blue School concept omarmen”, stelde burgemeester Jan de Boer eerder dit jaar.

Koplopers
Wethouder Fotigui Camara mag donderdag het certificaat uitreiken aan basisschool Comenius. “De Helderse scholen lopen voorop met het bewust maken van hun leerlingen van het belang van onze zeeën en oceanen. Voor een maritieme gemeente als Den Helder is dit natuurlijk enorm belangrijk.” Op de vraag waarom er in de rest van Nederland nog slechts een andere Blue School is, zegt de wethouder: “De zesde school in Nederland is NHL Stenden, meer zijn er inderdaad (nog) niet. Samen met de EC/DGMARE, EMSEA en de Helderse Blue schools werken we aan een plan om daar verandering in te brengen. Dat is ook een van de redenen van ons bezoek aan Brussel afgelopen maart en Svendborg afgelopen mei.”

De Blue Schools in Den Helder zijn VONK, Villa Kakelbont, Jac. P. Thijsse, Comenius en Scholen aan Zee.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button