Den HelderPolitiek

De Nollen vraagt om extra geld voor miljoenenproject

Advertentie:

Den Helder – Stichting De Nollen heeft de gemeente Den Helder gevraagd om een subsidie van €125.000,-. Daarvan is €50.000,- bestemd voor de reparatie van het dak van de werkplaats. De rest van het bedrag gaat naar het opstellen van een zogenaamd ‘masterplan’, waarmee de organisatie koerst op opening van het museum in 2026. Het college stelt het geld beschikbaar en wil nog eens tot 1,6 miljoen reserveren voor de uitwerking van de ambities uit het masterplan.

Het dak van de werkplaats is beschadigd geraakt door meerdere stormen. In dit gebouw wordt gewerkt aan het herstel van kunstwerken. Ook staan er werken van Ruud van de Wint opgeslagen. Het museum beschikt niet over voldoende financiële buffer om de reparatie van €50.000,- te bekostigen: “Hoewel 2022 met 7416 bezoekers een goed jaar was, lukte het Stichting De Nollen niet om tijdens de magere coronajaren 2020/2021 en de extra energielasten in 2022 een buffer op te bouwen waar deze reparatie uit betaald kan worden”, aldus het college.

In het genoemde masterplan moet komen te staan hoe de Nollen zich gaat ontwikkelen tot een waardig ’totaalkunstwerk’. Het bevat informatie over de kosten, financiële dekking, aanpak fondsenwerving, exploitatieplan, bouwplan, organisatie en personeel, het vermarkten van het museum en een planning voor het totale traject. De totale kosten voor het opstellen van het plan worden geschat op €150.000,-. Het vergt namelijk advies op het gebied van programmering, exploitatie, fondsenwerving en sponsoring maar ook bouwkundige inspecties en kostenramingen. Daarvan wil de gemeente de helft betalen.

Cofinanciering
Het masterplan van De Nollen kent een grote ambitie. De totale te verwachten kosten liggen volgens het college tussen 6 en 8 miljoen euro: “Cofinanciering vanuit de gemeente is noodzakelijk om ook andere fondsen te kunnen werven”, zo schrijft het college aan de raad. In totaal moet Den Helder tussen de 15 en 20 procent ophoesten. B&W vraagt nu alvast aan de raad om daar rekening mee te houden in de kadernota. Het gaat om een bedrag tot maximaal 1,6 miljoen euro: “Definitieve cofinanciering wordt pas toegekend als de plannen meer zijn uitgewerkt en we er als gemeente van verzekerd zijn dat het project De Nollen qua inhoud en uitstraling een toegevoegde aarde heeft voor onze gemeente en inwoners.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

17 reacties

  1. Een hoog ambitieniveau nastreven en de rekening daarvoor neerleggen bij een ander; dat is lekker makkelijk… De Nollen is een schip van bijleg en zal dat in de toekomst blijven ook. Als het ’totaalkunstwerk’ eenmaal gereed is, kun er donder op zeggen dat er een jaarlijks exploitatietekort ontstaat. Je kunt als gemeente maar beter je handen eraf trekken, want dit wordt een gebed zonder einde….
    De gebroeders Van de Wint hebben het overigens slim bekeken door drie betonnen kolossen op te richten, waarin het werk van hun vader een plaats moet krijgen, en vervolgens het werk daaraan jaren stil te leggen vanwege geldgebrek. Daarmee stellen ze de gemeente voor een voldongen feit: wil er iets gedaan worden (en dat wil het college natuurlijk, al was het maar omdat er op een steenworp afstand een nieuwe woonwijk moet verrijzen), dan zal ze de portemonnee moeten trekken. Er is geen ontsnappen aan.

  2. Dit is wel heel erg belachelijk .De broertjes van de Wint teren op het succes van hun vader en hebben zelf nog nooit iets gepresteerd. Ze wonen (illegaal ?) in een stel bunkers op het terrein en leven van subsidie.Met andere woorden : ze teren op de zak van de Helderse belasting betalen. Dit heeft wel wat raakvlakken met de Helderse erfgoed stichting. En stel dik betaalde managers die hun salaris krijgen uit de verkregen subsidie pot en die ook bij gestaan moeten worden door de gemeentelijke belasting betaler omdat ook hun projecten ( Willimsoord ) bodemloze (geldverslindende )putten zijn . Het is een hele grote schande dat het college ons geld hierheen sluist.

  3. Rob Scholte werd om een paar duizend euro helemaal kapot gemaakt en door de politie met groots machtsvertoon uit het postkantoor gezet. En de broertje wonen illegaal op de Nollen en krijgen miljoenen subsidie. Verschil moet er zijn zullen we maar zeggen. Maar het is allemaal mogelijk in het palermo aan het marsdiep

  4. Belachelijk slaat nergens op, zonde van dit uniek stukje land met wat ze kunst noemen,. Wordt het niet eens tijd dat ze zichzelf leren bedruipen i.p.v. leunen op subsidies die u en ik betalen? Ze zorgen zelf maar voor het geld, dit geld kan de gemeente uitgeven aan WMO. En is de nollen inclusief, NEE niet iedeen kan er komen.

  5. Ik heb ook nog wel een projectje waar ik geld voor zou willen krijgen!! Opzouten die gasten.

  6. Positief aan de reacties tot nu toe heb ik daarin het woord ‘roest’ of ‘meteen afvoeren naar de schroothandel’ niet gezien. Het is een uniek gebied met daarin unieke kunst en dat moet wat mij betreft verder ontwikkeld worden. Een parel voor Den Helder! Het geld voor subsidie door de gemeente valt erg mee en daar is zo te lezen een maximum aan gesteld en zal bovendien kritisch worden bekeken door het college en de raad. Daar kunnen de inwoners ze aan houden, anders kunnen zij per direct vertrekken.

    1. Een maximum gesteld aan de subsidie? U weet toch zeker ook wel dat onder druk alles vloeibaar wordt? Als de omstandigheden dat vereisen – en dat zullen ze op termijn doen -, wordt de subsidie weer op slinkse wijze verhoogd via een of andere schimmige constructie. Een kritische opstelling verwachten van college en raad? Ach, droomt u toch lekker verder. En een gemeentebestuur dat op instigatie van de inwoners ‘direct vertrekt’ omdat het haar beloften niet nakomt? Tja, hoe naïef kun je zijn om dat te geloven…..

    2. Even een opmerking : Ruud vd Wint was de geestelijke vader van de roestige beelden. De gene die de meeste heeft gemaakt is de helderse kunstenaar/meesterlasser Peter Jonas. Die heeft recent ook de Walvis op Huisduinen gemaakt . De broertjes hebben helemaal niks zelf gemaakt en teren slechts op de naam van hun vader en op subsidie.

  7. Afserveren die hap! Het geld kan beter besteed worden Helderse bewoners verdienen beter!

  8. Bewoners die jaren lang bijgedragen hebben aan een stuk grond welk vd Wint voor een habbekras heeft verkregen moeten een vorstelijk toegangsbewijs betalen waar nieuwelingen dus geen cent belasting hier voor hebben betaald er vrij mogen rond dwalen.

  9. “Het masterplan van De Nollen kent een grote ambitie”

    Ja, zo lust ik er nog wel een paar. En de inwoners maar betalen. Zolang er in je stad inwoners zijn die armoede lijden, moet je dit als gemeente gewoon niet aanmoedigen.

    1. Ik ken er een, alle zooi eruit en weer natuurgebied van maken en die betonnen dozen slopen op kosten van de familie, gewoon OPZOUTEN

  10. Op zouten met die gasten, laten ze maar gaan werken en wat toe voegen aan de maatschappij, bijvoorbeeld de zorg, dan doe je wat nuttigs.

  11. Den Helder en kunst, dat blijft een dingetje! Zoals eerder opgemerkt is, moest Rob Scholte kostte wat het kost naar de kloten geholpen worden en bij de Nollen laten ze de broertjes v.d. Wint aanrommelen. Beide projecten hebben/hadden potentie, de verkloot factor ligt mijn inziens toch bij de gemeente. Moet de Nollen als “museum” blijven bestaan, zekers, maar zonder de broertjes v.d. Wint. Leg de exploitatie in professionele handen en dan heeft het een kans.

  12. Het oorspronkelijke Nollen gebied wordt steeds verder gesloopt door de broertjes terwijl Landschap Noord Holland er naast voor miljoenen een boer uitkoopt en er een nieuw gebied aan heeft gelegen

  13. Broertjes vieren dure feesten in Amsterdam waar is geld van an museum toegang zie brief Silvia hamerslag

Wellicht ook interessant

Back to top button