Ingezonden

Jaren ’70-trends keren terug in ons interieur: vijf voorbeelden

Adverentie

De jaren ’70 kenmerken zich door discomuziek, de nagalm van de Flower Power en uitbundige kleding. We zagen dat terug in onze eclectisch ingerichte huizen, waar veel was toegestaan door de interieurpolitie. Vijf typische voorbeelden van jaren ’70-trends die momenteel aan een indrukwekkende comeback bezig zijn.

Organische vormen

Waarom moet alles recht, hoekig en symmetrisch zijn, dat is de natuur toch ook niet? Die logische gedachte was zichtbaar in de vormen van onze meubels. Organische tafels, ronde lampen, houten bielzen die niet in perfectie uitblonken en zitmeubels die met hun uiteenlopende vormen vooral comfort brachten. In de sobere jaren ’80 – recessie, atoomdreiging, werkeloosheid – koos men opeens voor het zogenaamde ‘strak’, maar organische vormen zijn in deze eeuw weer hot.

Vintage behangetjes met geometrisch design

Oranje, bruin en wit was een bekende kleurencombinatie in het behang dat mooi afstak tegen de andere items in een jaren ’70-huis. Hoewel er in het design vanzelfsprekend enige regelmaat zat, waren ook op het muurpapier de vormen eerder hallucinerend dan strak. Niet alleen behangen is weer in, ook de motiefjes van weleer vinden weer gretig aftrek. Vintage dan wel retro zijn veelgebruikte termen in de interieurblogs en -vlogs.

Reusachtige kamerplanten voor een opvallend contrast

Een kleur waarmee dat behang mooi contrasteert, is het diepe groen van de reusachtige kamerplanten die de woningen nog vrolijker maakten. Voorbeelden zijn olifantsoor, paradijsvogelplant, rubberplant, monstera en kokospalm. Het woord uitbundig is al gevallen en ja, daar voldoen deze eyecatchers volledig aan. Ze brengen tevens sfeer en combineren prima met houten accessoires.

Uitstallen van prullaria voor een meer persoonlijke touch

Hoewel de letterbak vol metalen beeldjes nog niet echt een terugkerende trend te noemen is – maar wat niet is kan nog komen – is het wel weer hip om prullaria en souvenirs uit te stallen in plaats van op te bergen. Beeldjes, boeken, geluidsdragers en andere hebbedingetjes, ze geven de visite een beeld van wie de boel hier eigenlijk heeft ingericht: de bewoner hoeft anno nu niet meer anoniem te blijven. Integendeel.

Random industriële (en duurzame) invloeden

De al genoemde houten bielzen, zichtbare bakstenen, kurk, bamboe, metaal, ze worden in deze eeuw opnieuw omarmd. Nu noemen we die materialen met een modewoord industrieel, maar die trend is dus al ouder dan we denken. Het zijn ook veelal duurzame elementen – want niet zelden gerecycled – al waren de plastic accessoires in de keuken destijds niet aan te slepen. Deze worden nu voor pittige prijzen aangeboden op tweedehands websites. Maar hergebruik is eveneens duurzaam.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button