Schagen

Natuurparel Zwanenwater toegankelijk voor iedereen

Advertentie:

Callantsoog – Natuurmonumenten hield woensdag in samenwerking met het gehandicaptenplatform Schagen een bijzondere jubileumexcursie in het Zwanenwater. Mensen met een lichamelijk of visuele beperking konden onder begeleiding van boswachters genieten van de unieke natuur in dit gebied. Dat is mede mogelijk dankzij goede, (half)verharde paden die Natuurmonumenten hier heeft aangelegd. De natuurvereniging is nu een actie gestart om dat zo te houden.

Met deze en andere jubileumexcursies viert Natuurmonumenten dat zij het Zwanenwater 50 jaar in eigendom en beheer heeft. Door 50 jaar uitgekiend natuurbeheer is het Zwanenwater een unieke natuurparel geworden, met de grootste duinmeren van Europa en heel veel bijzondere dieren en planten. Én goed toegankelijk voor natuurliefhebbers, ook voor minder valide liefhebbers.

Onderhoud nodig
Na 50 jaar is de recreatieve infrastructuur nodig aan onderhoud toe. Met name de schermen naast het vlonderpad, dat naar een unieke drijvende vogelkijkhut voert en ook toegankelijk is voor minder validen, moeten dringend worden vervangen. Daarnaast heeft ook het vlonderpad zelf groot onderhoud nodig. Daarom is Natuurmonumenten een inzamelingsactie gestart. Doel van de inzameling is om €10.000 op te halen zodat de schermen langst het vlonderpad als eerste, op korte termijn hersteld kunnen worden.

Tot 50 jaar geleden werd dit duingebied bij Callantsoog door een adellijke familie gebruikt als exclusief jachtterrein. Sindsdien is er veel veranderd, niet alleen wat de natuur betreft. Het gebied is nu deels dankzij goede, half verharde paden toegankelijk voor een breed publiek. Letterlijk breed, want ook met rolstoel en buggy kan een rondje door het gebied gemaakt worden. Zelfs de ronde vogelkijkhut die drijft op het eerste duinmeer is met rolstoel en buggy te bereiken over het vlonderpad. Met de inzameling hoopt Natuurmonumenten dit zo te houden.

Meer informatie over het natuurgebied, de excursies en de donatieactie is te vinden op de website: www.natuurmonumenten.nl/zwanenwater.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button