Defensie

Nieuwe fregatten uitgerust met moderne kanonnen

Adverentie

Den Helder – Defensie laat vier nieuwe Anti Submarine Warfare (ASW) fregatten bouwen, twee voor Nederland en twee voor België. Deze schepen worden uitgerust met 76 mm Sovraponte kanonnen. Defensie tekende donderdag een contract met de Italiaanse firma Leonardo voor de levering daarvan.

De kanonnen kunnen, naast de gebruikelijke munitie, ook stuurbare munitie afvuren. Deze wordt door een radar naar het doel geleid. Het fregat kan zich hierdoor beter verdedigen tegen moderne dreigingen. De kanonnen kunnen zowel landdoelen, oppervlaktedoelen als luchtdoelen bestrijden. Leonardo levert ook een zogeheten wisselkanon. Dit reservekanon kan bij groot onderhoud direct geplaatst worden als vervanging van het geschut dat op het betreffende schip staat. Zo blijft de slagkracht van het schip onveranderd.

Bevoorradingsschip
Daarnaast zit er in het contract een optie voor de levering van nog drie Sovraponte kanonnen. Twee daarvan zijn voor Zr.Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Johan de Witt. Deze artillerie maakt onderdeel uit van de vervanging van het huidige verdedigingssysteem Goalkeeper. Het derde kanon is voor het nieuwe bevoorradingsschip Zr.Ms. Den Helder, dat in 2025 in dienst wordt gesteld. Het kanon zal op een later moment geplaatst worden.

De kanonnen voor de ASW-fregatten worden vanaf begin 2027 geleverd.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

5 reacties

  1. oh ik had wel verwacht dat die dingen van het kanonnenpleintje er wel op zouden komen…… jeetje wat een flauwekulverhaal…..

  2. Italiaans…. Hoop dat de kanons van betere kwaliteit zijn dan de auto’s die Italianen bouwen 🙂

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: