Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Oudesluis, de rode route

Advertentie:

Het is een klein gehucht tussen Anna Paulowna en Schagen, waar wij regelmatig doorheen rijden. In plaats van rechtdoor, slaan we nu af het dorp in via de Baleinenbrug naar ons startpunt. De route van het wandelnetwerk maakt een ommetje van vier kilometer vanuit het centrum; meest buitengebied dus, want met een inwoneraantal van iets meer dan 700 is de bebouwde kom niet zo heel groot.

Oudesluis is wel een toepasselijke benaming, want dit dorp heeft waarschijnlijk de oudste zeesluis (1562) van Nederland. Zeesluis klinkt ietwat vreemd, maar ooit lang geleden, lag dit dorp aan zee en leefden vissers hier van de walvisvaart! Vandaar ook de naam van de Baleinenbrug, baleinen komen uit de baard van een baleinwalvis. Wij gaan voor de brug langs naar rechts en lopen langs het water het dorp uit. De eerste hortensia’s doemen op, een geliefde plant want we komen ze verderop meer tegen. Ze zijn te koop, lezen we op een bord, net als courgettes en soms een ei als de kip niet van de leg is!

Gemoedelijk
Het is goed wandelweer, een zonnetje voor de wolken en een aangename temperatuur. Af en toe passeert er een auto, over het algemeen is het echter rustig wandelen. Vanaf de fiets roept iedereen goedemiddag, het komt allemaal heel gemoedelijk over. Landerijen, hier en daar een woning en er zijn vakantiemogelijkheden. Voor zowel op een boerderij kamperen, leuk voor kinderen met allerlei dieren, als verblijf in een B&B kun je hier terecht en lijkt ons zeer geschikt voor wie wil onthaasten.

Leguanen, krokodillen, apen, slangen en nog veel meer beestenspul zagen wij afgebeeld op verkeersborden overal in de wereld. En nu lopen we vlakbij huis om de hoek en zien we voor het eerst een verkeersbord dat waarschuwt voor op hol geslagen kippen! Rustig lopen en stapvoets rijden dus! Verderop treffen we dan een kunstzinnige tuin, waar het één en ander in elkaar is gezet met onder meer een zaag, een schep en een paar etalagebenen! We naderen de spoorwegovergang en net daarvoor slaan we rechtsaf het weiland in. Een bordje geeft de regels aan als je gebruikt maakt van dit particulier terrein.

Vleugje Gaudi
Slootjes met watergentianen, paarden in het weiland en verder niets, wat een rust. We gaan even zitten om ervan te genieten, het enige geluid dat voorbij komt is de passerende trein van Schagen richting Anna Paulowna. Naast een metalen windmolen staat een infobord over de waterberging en het waterbeheer. Tien jaar terug werd door kunstenaar Serge van Empelen samen met leerlingen van basisschool De Bijenkorf een mozaïekenbank gemaakt. Helemaal leuk zo’n onverwachts vleugje Gaudi in het Hollandse landschap!

Via een bruggetje komen we in het dorp terug en aan de kant staat de ‘arum maculatum’ oftewel de gevlekte aronskelk. In het voorjaar heeft deze mooie witte kelkvormige bloemen, maar dit is de najaarseditie met rode besjes. Aan het begin van de wandeling kwamen we langs de Baleinenbrug en hier opnieuw een verwijzing naar de walvisvaart: een harpoen. Nabij het schiettuig staat een bordje over ‘de kracht van de walvis’ en een omschrijving over het begrip ‘geluk’. Het bord is geplaatst omdat dit één van de geluksplekken in de gemeente Schagen is; kennelijk wordt het iedereen gegund om gelukkig te zijn, er staan gelukstips op het bord.

We worden er vrolijk van om deze middag zo af te sluiten, dus hier vertrekken twee blije wandelaars op weg naar huis. Rondom gelukkig!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button