Hollands KroonVideo

Nazomeren in Niedorp is een ontdekking voor unieke kunst en musea (video)

Adverentie

Hollands Kroon – Nazomeren in Niedorp is al jaren een groot evenement in voormalig gemeente Niedorp. In de negen dorpen zijn locaties als tuinen, musea en kunsttentoonstellingen opengesteld voor de bezoekers.

Gouden koets van Beatrix
Voor de 26e keer werd Nazomeren in Niedorp georganiseerd in het weekend van 19 en 20 augustus. Ruim 100 locaties waren open voor publiek. De locaties bestonden voornamelijk uit tuinen en kunsttentoonstellingen, maar er waren ook een aantal unieke locaties. In de Dorpsstraat in Haringhuizen stond onder andere de gouden koets van Riny Assink. Al drie jaar is hij bezig om de koets af te maken. ”We werden uitgenodigd op het 25-jarig regeringsjubileum van Beatrix, we mochten in de stallen kijken en ik kon de gouden koets van Beatrix van dichtbij zien”, aldus Assink. Deze bijzondere gelegenheid bracht hem ook op ideeën: ”Als ik met pensioen ga, dan ga ik ook een gouden koets ontwerpen en bouwen”.

Unieke lampen
Verderop in de Dorpsstraat stelde Fred Meijer zijn unieke lampen tentoon. Lampen van een verkeersbord, lasmasker, trompet en ventilator; je kan het zo gek niet bedenken. ”Ik liep bij een kringloopwinkel en toen dacht ik: daar kan ik wel een lamp van maken. Zo is het ontstaan”, aldus Meijer. ”Ik combineer het veel met andere dingen, dus je moet heel veel verzamelen”.

Tweede Wereldoorlog museum
In Winkel liep een hobby verzameling een beetje uit de hand. Materiaal uit de Tweede Wereldoorlog werd verzameld en opgeborgen op zolder totdat er geen ruimte meer was. Nu hebben de verzamelaars er een eigen privé museum van gemaakt dat gerund wordt door een hoop vrijwilligers. Het is niet alleen klein materiaal; ook grote voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog hebben ze in hun bezit. ”We moesten jarenlang zoeken, je kenniskring uitbreiden en zoeken op internet”, aldus eigenaar Paul Visser. Het museum is voor iedereen te bezoeken, maar alleen op afspraak kan je langskomen.

Toon meer

Harm Brouwer

Harm Studeert Creative Business en werkt parttime voor Regio Noordkop als videoreporter.

Wellicht ook interessant

Back to top button