Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Kolhorn, de Hoogslootroute

Advertentie:

Kolhorn is een schilderachtig dorpje voorzien van rond de duizend inwoners, gelegen tussen Schagen en Middenmeer. Het startpunt van het wandelnetwerk is gelegen naast de parkeerplaats, net als het Toeristisch Overstap Punt met informatie. In september 2021 liepen wij een andere route van het wandelnetwerk, het ommetje van Kolhorn naar Barsingerhorn, deze week een kort rondje dorp van pakweg 3,5 kilometer: de Hoogslootroute.

Een bruggetje over en je bent in het oude dorp met veelal boerengroen op het houtwerk. Het blijft bijzonder, een wandelpad tussen huizen en voortuinen door; dat hebben wij elders nooit gezien. Voortuintjes die worden bijgehouden, er is er zelfs eentje met kunstig geknipte heggetjes en een prieel in het midden. We zien bloemetjes, bijtjes en andere insecten; op het water een verzameling waterlelies. Die drijven in een sloot, maar een informatiebord vertelt over een veel grotere waterpartij; Kolhorn lag tot halverwege de 19e eeuw aan de Zuiderzee. Het was een vissersdorp, dit was één van de belangrijkste middelen van bestaan, alsmede de aanvoer van turf.

In dit stalletje: een lampenkap, boeken en plantjes.
Een stalletje heeft spullen, waaronder een lampenkap en een verzameling boeken. Plantjes ernaast en een bord meldt dat de plantjes één Euro kosten en het leeswerk gratis is. Ook passeren we een etalageraam met houten decoraties, het resultaat van de nodige huisvlijt. Het is erg leuk wandelen over dit pad en alsmaar rechtdoor loop je dan vanzelf het dorp uit. Tussen de landerijen door langs het water, een soort boerenlandweggetje waar incidenteel verkeer passeert. Paarden aan de overkant van het water kijken ons nieuwsgierig aan; een moedereend met zes flinke ‘jonkies’ vindt het maar niets dat ze op de foto gaan en zet de versnelling aan!

Boerenrustpunt
Bij het Boerenrustpunt, waar we twee jaar terug ook pauze hielden, maken we gebruik van het bankje. In Hollandse Kroon zijn maar liefst 19 van deze boerenrustpunten met de nodige informatie op het bord. Zo is er van alles te lezen over de veehouderij, de akkerbouw en tuinbouw, alsmede groenten en bloembollen op het land; de boer gaat met zijn tijd mee, dus er is zelfs een QR-code! Het wandelpad gaat langs het water en hier komen we vlonders en meerdere bankjes tegen om even te rusten en de stilte in je op te nemen. De waterkant staat vol met de grote lisdodde en de rietsigaren, waar de plant om bekend is, zijn in ontwikkeling. Hier kun je zelfs nog een eind wegkijken zonder dat er gelijk windmolens in het gezichtsveld staan.

Aan het eind van het pad lopen we het Kolhorner Bos en de schaduw in. Het is een klein bos, gevolgd door een groot grasveld dat in de wintermaanden als ijsbaan dienst doet. Zou deze over een jaar of twintig nog bestaan vragen wij ons af met de opwarming van de aarde en steeds meer jonge mensen die wel fietsen maar nooit schaatsen hebben geleerd? We moeten dat afwachten! Inmiddels is de bebouwde kom weer in zicht en lopen wij via ‘de Oude Streek’ zoals het straatje heet, terug richting het startpunt. Opnieuw een moedereend in het water; dit keer met drie jonkies die deze titel wel verdienen, ze zijn nog erg klein. Aan de overkant staat Museum de Turfschuur, geopend tot eind september op zaterdag en zondag. Via het bruggetje bij het oude Gemaal Schager Kogge gaan wij terug naar het startpunt van onze route. Een gevarieerd niet te lang ommetje, helemaal goed!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button