Den Helder

Helders taalaanbod gebundeld in nieuwe folder

Adverentie

Den Helder – Wethouder Tessa Augustijn bracht deze woensdag een bezoek aan het Taalhuis in Bibliotheek School 7. Zij deed dit in het kader van de landelijke week van Lezen en Schrijven, waarin extra aandacht wordt besteed aan laaggeletterdheid. In Den Helder zijn verschillende vormen van taaltraining beschikbaar die erop gericht zijn om lezen, schrijven of spreken in het Nederlands te verbeteren. De organisaties en hun taalaanbod staan nu gebundeld in een nieuwe folder. Marie-José Stobbe, coördinator Taalactiviteiten van KopGroep Bibliotheken, overhandigde deze folder aan de wethouder tijdens haar bezoek.

Stobbe: “Enorm fijn dat we nu het complete aanbod in Den Helder gebundeld hebben, zodat mensen kunnen zien dat er voor iedereen passend aanbod is en dat we in het Taalhuis professionele hulp bieden om de taalvraag in kaart te brengen en de weg naar het juiste aanbod te vinden.” Ook wethouder Augustijn is blij dat het taalaanbod nu gebundeld is in een folder. “Veel mensen hebben moeite met het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Voor hen kan het lastig zijn om formulieren in te vullen, post te lezen of te werken met een computer. Er zijn verschillende mensen en mogelijkheden om je te helpen je taalvaardigheid te verbeteren en meestal is het aanbod gratis. Zo houden we de drempel om mee te doen zo laag mogelijk.”

De trainingen kunnen zowel individueel als in een groep worden gevolgd en het aanbod is divers. Zo biedt Humanitas de ‘VoorleesExpress’ aan, waarbij een vrijwilliger thuis komt voorlezen aan kinderen vanaf twee jaar die moeite hebben met de Nederlandse taal. Ook zijn er cursussen speciaal voor vrouwen of vluchtelingen. De folder met het volledige taalaanbod is online beschikbaar, maar ligt ook bij de bibliotheek School 7 of bij een van de andere deelnemende organisaties: Humanitas, Internationaal Vrouwencentrum, KopGroep Bibliotheken, MEE & de Wering, Praktijk voor uw welzijn, Vluchtelingenwerk Den Helder en Vonk.

Bij het Taalhuis kunnen inwoners terecht met taalvragen of informatie krijgen over passende cursussen. Ook kunnen zij daar direct oefenen met lezen en schrijven. Het Taalhuis is te vinden in Bibliotheek School 7, Keizersgracht 94, Den Helder. Iedere maandag en woensdag van 09.30 – 12.30 uur.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button