
Den Helder – De Kooybrug is binnenkort niet twee, maar zelfs vier volle maanden afgesloten voor het verkeer. Dat blijkt uit de verdere uitwerking van de werkzaamheden door Rijkswaterstaat. De afsluiting van 23 oktober tot en met 22 december was al bekend, maar ook tussen 8 januari en 1 maart is de brug dicht. Eind mei volgt nog een week van volledige afsluiting.
De Kooybrug (N99) in Den Helder is meer dan 30 jaar oud en toe aan een opknapbeurt. Rijkswaterstaat en VolkerWessels renoveren de brug vanaf 23 oktober 2023. Tijdens deze renovatie gaat Rijkswaterstaat de systemen voor bediening en besturing vernieuwen, de staalconstructie en leuningen opknappen, het wegdek vernieuwen, de verkeersseinen vervangen en de remmingwerken aanpassen. Met deze renovatie blijft de Kooybrug ook in de toekomst veilig en de regio bereikbaar. Het doorgaand verkeer kan tijdens de 4 fasen in beide richtingen geen of beperkt gebruik maken van de N99 ter hoogte van de Kooybrug.
- Fase 1: van maandag 23 oktober 2023 tot en met vrijdag 22 december 2023 is de N99 ter hoogte van de Kooybrug in beide richtingen afgesloten voor wegverkeer.
Tijdens de kerstperiode, vanaf 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024, wordt de brug tijdelijk opengesteld voor verkeer. - Fase 2: van maandag 8 januari 2024 tot en met vrijdag 1 maart 2024 is de N99 ter hoogte van de Kooybrug in beide richtingen afgesloten voor wegverkeer.
- Fase 3: van maandag 4 maart 2024 tot en met vrijdag 26 april 2024 heeft het wegverkeer doorgang, op nachtafsluitingen na.
- Fase 4: van maandag 27 mei 2024 tot en met vrijdag 31 mei 2024 is de N99 ter hoogte van de Kooybrug in beide richtingen afgesloten voor wegverkeer.
Het verkeer wordt omgeleid van de N99 naar de N249 en de N9 (Anna Paulowna en De Stolpen). Doorgaand verkeer in de richting van Den Helder en Texel vanuit Amsterdam/Haarlem en ten zuiden daarvan wordt geadviseerd te rijden via de N9. Het verkeer moet rekening houden met extra drukte en minimaal 30 minuten extra reistijd.
Hinder voor langzaam verkeer, hulpdiensten en OV
Langzaam verkeer (zoals voetgangers, (brom)fietsers, landbouwvoertuigen), hulpdiensten en ov kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik maken van de Kooybrug. Met uitzondering van diverse nachtafsluitingen, waarbij alleen hulpdiensten doorgang hebben. Over de doorgang voor het ov tijdens de nachtafsluitingen is Rijkswaterstaat nog in gesprek met betrokken partijen. De nachtafsluitingen zijn van 22.00 uur tot 05.00 uur. Kijk voor een volledig overzicht van de nachtafsluitingen op www.rws.nl/kooybrug.
Vanaf maandag 23 oktober 2023 tot en met zondag 26 mei 2024 wordt de Kooybrug niet bediend. Dit betekent dat schepen hoger dan 8,3m om moeten varen omdat ze niet onder het vaste deel van de Kooybrug kunnen doorvaren. Rijkswaterstaat raadt vaarweggebruikers aan om voor actuele informatie, ook over andere bruggen en sluizen op www.vaarweginformatie.nl te kijken.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de renovatie en een volledig overzicht van fasen en de data van (nacht)afsluitingen op www.rws.nl/kooybrug.
Zijn er nu geen knappe koppen bij RWS die een andere oplossing kunnen verzinnen.
Dit kunnen ze toch niet maken. Tevens nagenoeg geen communicatie met gemeenten, ondernemers, marine, etc.
Maak een noodbrug, deze eruit, noodbrug erin. Kan je deze brug rustig renoveren op het bijgelegen kooijhaven.
Nee hoor, gewoon dicht gooien. Wat een stelletje …
Diezelfde knappe koppen die de Lange Jaap al opgegeven hebben……
Echt te gek voor woorden
Gooi het marine terein open en dan alleen in en uit
Of een noodbrug
Al blijft die brug 4 jaar dicht.. dan fiets ik wel lekker om
Ik moet vanuit Anna Paulowna naar Den Helder ,dit houd in dat ik 4mnd over de stolperbrug naar Den Helder moet dit is 20km per rit dus samen 40km heen en terug ,met de benzineprijs is dit 10 euro p dag x 20 dagen in 1maand x4 maanden is dit 80 dagen om rijden kost mij 800 euro voor 4 mnd omrijden
Is er nu niemand van die knappe koppen , die zouden kunnen bedenken om de genie in te schakelen, , die hebben drijvende bruggen. als nederland F16’s kan weggeven , dan zou de nederlandse landmacht makkelijk een ponton(drijvende brug) kunnen neer leggen
er is niets meer, alles is of stuk of al weggegeven aan het corruptste land van Europa, maar afgezien van dat hoe zou je dit gezien willen hebben, de op en afrit van de brug bijvoorbeeld, je bent al miljoenen kwijt aan dit voordat je ook maar de brug kan neerleggen en dan is meteen de scheepvaart gestremd
Tuurlijk geven ze die ouwe troep weg.Het is zo oud dat het niet betrouwbaar is. En het ene schip moeten ze varende maken met onderdelen van de andere schepen.Ons geld gaat allemaal naar buitenland.Kijk maar wat psychopaat Rutte allemaal heeft weg gegeven
Misschien een optie via het Marine terrein?
da’s toch geen doen, net zo als een noodbrug, via de veel te smalle B-weg oid, allemaal onmogelijke en onveilige “oplossingen”, ik denk dat iedereen zich er bij moet neerleggen dat het 20 km omrijden wordt
Wat een arrogante overheidsinstelling de RWS.
Totaal geen overleg / informatie , bij contact geen antwoord.
Iedereen in de buurt in en om de brug moet ontzettend meer kosten maken.
Duizenden mensen moeten elke dag veel meer brandstof de lucht inblazen.
Omdat de RWS niet in staat is om een goede oplossing te bieden ( lekker duurzaam).
En dit alles word geregeld van het belastingstelsel dat wij ook zelf mogen betalen.
Degene die bedacht heeft , heeft de situatie waarschijnlijk nog nooit in het echt gezien.
De mensen in t’Zand , en die elke spits over de stolperbrug moeten zullen hier ook blij mee zijn.
Wat een prutsers.
Kom zelf eens met een knappe oplossing?