Overige

Bezoek aan duurzaam huis actueler dan ooit

Den Helder – De Nationale Duurzame Huizen Route viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Wat ooit begon als een lokaal initiatief op de Veluwe, is uitgegroeid uit tot een landelijk platform met bijna 2.000 enthousiaste deelnemers. Op de zaterdagen 29 oktober en 5 november krijgen bezoekers de kans om op bezoek te gaan bij zo’n 500 duurzame woningen in heel Nederland. Nu steeds meer mensen energie willen besparen, is het delen van tips en ervaringen meer in trek dan ooit.

“Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route hebben bezoekers de kans om te kijken hoe een duurzame woning er bij anderen uitziet. Zo kunnen de bezoekers voor hun eigen woning een goed plan maken”, vertelt Eva Petra Simon, één van de oprichters. “De charme van dit concept is de toegankelijkheid. Je hoort niet alleen over de successen, maar ook over de missers. Die verhalen lees je niet zo snel online, maar worden in de beslotenheid van de woonkamer wel aan een bezoeker toevertrouwd. Juist ook deze verhalen kunnen heel leerzaam zijn.”

De bewoners staan online of tijdens een bezoek klaar om rondleidingen te geven, vragen te beantwoorden en ervaringen te delen. Eén van de bezoekers vertelt enthousiast: “De huiseigenaar wist ontzettend veel te vertellen over hoe hij het proces heeft aangepakt en gaf goede tips”. Al meer dan 30.000 bezoekers zijn deze tien jaar geholpen met verschillende ideeën en tips voor hun eigen woning. De eerste bezoekers wilden meer leren over pelletkachels, leemstuc en het integraal aanpakken van verduurzaming. Nu ligt de interesse vooral bij de warmtepomp, isoleren en ventilatie. Zonnepanelen zijn daarentegen altijd een populair onderwerp gebleven.

Inschrijven voor een bezoek
Op het onafhankelijke platform de Duurzame Huizen Route delen huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam bouwen en wonen. Ze vertellen hoe ze hun huis aanpasten met bijvoorbeeld isolatie, een (hybride)warmtepomp en zonnepanelen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een bezoek via de website. Per woning staan de openingstijden weergegeven. Eigenaren van een duurzame woning kunnen zich aanmelden voor het openstellen van hun pand op eerdergenoemde website.

Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verschillende partners, 153 gemeenten en 6 provincies.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button