Den Helder

Den Helder verbiedt vuurwerk in onder andere binnenstad, Loopuytpark en op Willemsoord

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder heeft besloten dat het tijdens de jaarwisseling niet is toegestaan om in de binnenstad, op Willemsoord, bij de winkelcentra en in het Loopuytpark consumentenvuurwerk af te steken. Ook is er in de algemene plaatselijke verordening (APV) een verbod opgenomen voor het afsteken van vuurwerk binnen een straal van honderd meter rondom zorginstellingen. Het gemeentebestuur wil daarmee overlast voorkomen.

Op grond van het landelijke Vuurwerkbesluit mag uitsluitend in de nacht van 31 december op 1 januari vuurwerk worden afgestoken. De afgelopen twee jaren, tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 en 2021-2022, golden in verband met de coronacrisis meer beperkingen. Daaropvolgend zijn er meerdere gemeenten geweest die voor de toekomst een algemeen vuurwerkverbod hebben afgekondigd. De rustige nacht viel namelijk in de smaak. In Den Helder is dat niet het geval, maar het college heeft nu wel besloten op sommige plaatsen geen consumentenvuurwerk meer toe te staan.

Binnen het rood omlijnde gebied in de binnenstad mag tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken.

Tot op heden stond er in de APV slechts dat het niet is toegestaan om vuurwerk af te steken waar dat gevaar kan opleveren. Ook staat er een artikel in waarmee het college de bevoegdheid krijgt specifieke plekken aan te wijzen waar een algemeen verbod geldt. Burgemeester Jan de Boer is verantwoordelijk voor het besluit als portefeuillehouder op het gebied van Openbare orde & Veiligheid. Hij heeft besloten een verbod in te stellen voor de winkelcentra Duinpassage, Schooten Plaza, De Riepel, Dorperweerth en het Ravelijncenter. Ook geldt het verbod voor het Loopuytpark, Willemsoord en de gehele binnenstad. Tevens mag er in een straal van honderd meter rondom zorginstellingen geen vuurwerk meer afgestoken worden.

Het college heeft het besluit inmiddels gepubliceerd in het gemeenteblad. Verder heeft de gemeente nog niks gecommuniceerd over het verbod. Een woordvoerder weet nog niet of er een bewustwordingscampagne komt, zodat mensen ook op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Er wordt niet uitgesloten dat dit richting de jaarwisseling wel zal worden opgezet.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

4 reacties

  1. Weer een niet te handhaven regeltje, zo sneeuwen de echte problemen lekker onder en worden er minder en minder echte overtredingen opgemerkt, lekker bezig Mickey Mouse college…. trouwens welk omlijnd gebied op het zeer onduidelijke kaartje met 2 lijnen……

  2. Wat een grote onzin . Zoals RB al aangeeft : dit is niet te handhaven .Waarom staat het winkelcentrum in de Marsdiepstraat er niet bij ? .En verder ,welke personen gaan op oudejaarsavond avond op het Ravelijkcenter vuurwerk lopen afsteken ? De meeste mensen dat dat nog steeds voor de deur in de straat .

  3. Zelf niet jong geweest zeker die burgemeester vast familie van die pannekoek die eerst hier burgemeester was👎

  4. De door de overheid gecreeerde openbare psychiatrische inrichting. Het eigen falen verdoezelen met verboden

Back to top button
%d bloggers liken dit: