Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon blij met relatief kleine stijging gemeentelijke belastingen

Advertentie:

Hollands Kroon – De lokale heffingen als de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing stijgen volgend jaar in Hollands Kroon met maximaal 5,4 procent. Zo valt te lezen in de nieuwe begroting. Het college is blij met de volgens hen relatief kleine stijging, gezien de inflatie die ruim 17 procent bedraagt. Voor een gemiddeld huishouden zijn de nieuwe belastingtarieven op jaarbasis tussen de 40 en de 50 euro duurder.

Op de website van de gemeente staat zelfs dat het gaat om een kleine stijging ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat kan het college eigenlijk nog niet zeggen, omdat nog niet inzichtelijk is gemaakt hoeveel de lokale heffingen in alle andere gemeenten stijgen. Net zoals in Hollands Kroon moeten de nieuwe belastingtarieven veelal ook nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. In een reactie laat het college hierop weten dat deze opmerking is geplaatst op basis van de inflatiestijging van dit moment en de verhoging van de tarieven in buurgemeenten. Zo gaan de belastingen in Schagen met 9 procent omhoog. In Den Helder is de lastenstijging lager, zo’n vier procent. In die gemeente is de verhoging van de onroerendezaakbelasting echter nog niet bekend. Verder zal daar nog een politieke discussie worden gevoerd over het hanteren van de huidige belastingtarieven voor de inwoners om dit vervolgens te compenseren met een verhoging van de toeristen- en forensenbelasting.

De gemiddelde gemeentelijke lasten in Hollands Kroon liggen onder het landelijk gemiddelde. In 2022 was het landelijk gemiddelde namelijk €904,- en in Hollands Kroon betaalde men gemiddeld €860,-. Dit stijgt volgend jaar naar €906,-. Daarbij wordt gerekend met een gemiddelde huizenprijs van €293.000,-, landelijk gezien relatief laag. Het exacte bedrag dat men betaalt voor de onroerendezaakbelasting hangt af van de WOZ waarde van de woning. In de Noordkop is Hollands Kroon na Texel de goedkoopste gemeente wat betreft de gemeentelijke belastingen. Schagen is het duurst. In de begroting van Hollands Kroon is tevens te lezen dat het college niet van plan is om reclamebelasting, precariobelasting, hondenbelasting en baatbelasting te gaan heffen. De verwachte opbrengsten voor de toeristen- en forensenbelasting in 2023 bedragen respectievelijk €134.000 en €203.971,-. Het college geeft aan dat de kleine stijging van de belastingen te danken is aan de goede keuzes die de afgelopen jaren zijn gemaakt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button