Hollands KroonMaritiemVideo

Van visser op zee tot schipper bij het GVB (video)

Den Oever/Amsterdam – Door de steeds toenemende regels in de visserij verruilen veel vissers van baan en tientallen hebben al werk gevonden bij het GVB in Amsterdam.

Verschillende kotters uit Den Helder, Den Oever en van Texel stoppen ermee, omdat het door de vele regels en hoge dieselprijzen gewoon niet meer loont om uit te varen. Als je stopt moet er wel op een andere manier brood op de planken komen. Vanuit Wieringen hebben al zo’n 12 personen werk gevonden op de verschillende veerponten tussen IJmuiden en de Oranjesluis.

Bij het GVB (stadsvervoerbedrijf) zijn ze erg blij, want deze mensen bezitten veelal de papieren en hebben ervaring op het water. Frans Tienstra is met zijn 28 dienstjaren de langst zittende Wieringer en heeft ondertussen al vele collega’s uit zijn woonplaats zien binnenkomen.

Elke dag genieten
Arie de Visser is zo’n collega die het niet meer zag zitten in de hedendaagse visserij en is overgestapt. Hij had samen met zijn broers een eigen bedrijf, maar door alle perikelen ging het niet langer en zij werken nu als schipper bij het GVB. “Ik mis de visserij zeker, maar ik ben hier op mijn plaats”, vertelt Arie. “Het is geen ééntonig werk. Elke dag is weer anders en mijn collega’s en ik genieten elke dag weer hier in Amsterdam op het water.”

Frans wil nog wel even vermelden dat het GVB nog steeds op zoek is naar personeel. Dus wie interesse heeft kan contact opnemen met www.gvb.nl.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button