Politiek

Declaraties Helderse college in 2023 fors gestegen

Advertentie:

Den Helder – Het totaalbedrag van ingediende declaraties door de burgemeester en wethouders uit de gemeente Den Helder in 2023 is een flink stuk hoger dan de jaren ervoor. Het huidige college heeft afgelopen jaar € 7107,48 aan declaraties ingediend, terwijl dat in 2022 € 3110,69 was en in 2021 nog maar € 2432,84. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft deze stijging te maken met het feit dat het college na de Covid-periode vaker buiten het gemeentehuis aan het werk is gegaan. De uitschieter in het huidige college is Peter van Diepen, aangetreden als wethouder op 17 april 2023, die in het tweede half jaar van 2023 voor € 3346,85 aan declaraties indiende.

Burgemeester en wethouders hebben een zogenoemd representatief beroep. Voor de extra kosten die daarbij horen krijgen alle burgemeesters en wethouders in Nederland een ambtstoelage. Zo ontvangt de burgemeester een vergoeding van € 489,83 per maand voor kosten die verbonden zijn aan de uitoefening van het ambt. Voor een wethouder is dat € 450,65 per maand. Uit die toelage moeten zij bijvoorbeeld representatiekosten betalen, maar ook contributies en telefoonkosten.

Incidenteel kunnen collegeleden ook extra kosten declareren. Dat kan alleen als het gaat om kosten die zij hebben gemaakt uit hoofde van hun functie én als deze kosten niet kunnen worden betaald uit hun vaste toelage. Voorbeelden zijn reiskosten en kosten voor hotelovernachtingen of lunch/diner. De ingediende declaraties van de collegeleden uit Den Helder zijn openbaar; op de website van de gemeente zijn jaaroverzichten te vinden.

Jaaroverzicht 2023
Wat opvalt in het jaaroverzicht van 2023 is dat het hoogste bedrag onder de naam van Peter van Diepen staat, terwijl hij pas halverwege het jaar aantrad als wethouder. Zo valt te lezen dat Van Diepen in totaal € 2093,91 aan kilometervergoeding heeft gekregen, € 787,14 vergoeding voor hotelkosten, € 113,40 voor overige bestuurs- en bedrijfsvoeringskosten en € 352,40 voor kosten die gemaakt zijn voor lunch of diner.

Een verklaring voor deze hoge declaratiekosten is dat wethouder Van Diepen in 2023 een aantal congressen heeft bezocht. Dit waren onder meer het ‘KIMO International Conference and AGM’ in Zweden en ‘Wind meets Gas’ in Groningen. Ook bracht Van Diepen vorig jaar een werkbezoek aan een kerncentrale in Zwitserland. Daarnaast woont de wethouder in Alkmaar, wat betekent dat hij meer kilometers maakt dan wethouders die in Den Helder wonen.

De wethouders Petra Bais, Fotigui Camara en Pieter Kos hebben in 2023 geen enkele declaratie ingediend. Wethouder Peter de Vrij en burgemeester Jan de Boer hebben beiden alleen extra reiskosten gedeclareerd, respectievelijk € 524,13 en € 1254,99. Wethouder Michiel Wouters heeft naast een reiskostenvergoeding van € 107,10 nog ruim 300 euro aan vergoeding voor hotelovernachtingen ontvangen en Tessa Augustijn declareerde naast € 1458,19 aan reiskosten nog 80 euro aan bestuurs- en bedrijfsvoeringskosten.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Ze krijgen al een toelagen dan kunnen ze het daar van betalen, simpel terug vorderen dat geld. uiteindelijk betaald de burger het

Wellicht ook interessant

Back to top button