Recensie

Ghostbusters: Afterlife (recensie)

Advertentie:

Wie in de tachtiger jaren heeft genoten van Ghostbusters, met Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis en Ernie Hudson, kan nu het hart ophalen met het nieuwe vervolg: Afterlife. Aykroyd en Ramis schreven toen de verhalen en Ivan Reitman was destijds de regisseur van deel 1 (1984) en 2 (1989). In alles zijn we nu terecht gekomen bij de volgende generaties. Niet alleen de rollen hebben banden met de oude Busters, maar ook de regie is overgegaan van vader op zoon. Jason Reitman was zeven toen deel 1 verscheen, maar is nu verantwoordelijk voor de regie van deel 3, opgedragen aan de in 2014 overleden Harold Ramis.

Op het uitgestrekte, maar vooral desolate platteland van Oklahoma zien we bij de plaats Summerville een sterk verwaarloosd landgoed met een in verval geraakt houten landhuis. Bij de ingang tussen de koren en maisvelden staan allemaal waarschuwingsborden. Wat de bewoner, een oude man, in zijn schild voert weten we niet, maar hij overleeft het niet.

Callie (Coon) is de moeder van Trevor (Wolfhard) en Phoebe (Grace). Zij hebben het financieel niet best en worden uiteindelijk uit huis gezet. Als ze dan ook horen dat haar vader, die nooit wat van zich liet horen, is overleden, besluiten ze de lange tocht naar zijn huis te maken. Het blijkt het huis in Summerville te zijn. Door de belabberde toestand waarin ze verkeren zijn ze gedwongen om daar hun intrek te nemen. Moeder Callie gaat aan de gang om het huis wat op te knappen en de kinderen moeten socialiseren in Summerville, waar weinig te beleven valt.

Podcast
Trevor leert bij een ouderwetste burgerrestaurant de aantrekkelijke Lucky (O’Connor) kennen en hij neemt daar een baantje om maar in de buurt van haar te zijn. Phoebe is bijzonder geïnteresseerd in wetenschap en is de whizzkid van het gezin. Zij leert Podcast (Kim) kennen. Hij heet podcast, omdat hij altijd met een microfoon rondloopt om podcasts te maken en daarbij zeer professioneel overkomt. Op school is de leraar Mr. Grooberson (Rudd) minder geïnteresseerd in lesgeven. Hij zet de hele klas liever voor de TV met oude films op videobanden. Phoebe verveelt zich en komt er achter dat Grooberson toch ook meer in wetenschap is geïnteresseerd en dat schept een band.

Trevor en Phoebe doen los van elkaar allemaal ontdekkingen op het landgoed en zijn omgeving. Zo komen ze achter de ware identiteit van opa en ontdekken ze veel ouderwetse apparatuur om spoken te bestrijden. Wat volgt is een spectaculaire jacht op beangstigende spoken, waarbij oude technieken nog steeds blijken te werken.

Deel 3
Voortborduren op een oud gegeven levert niet altijd een succes op. In 2016 is ook een poging gedaan waarin een paar vrouwen de Ghostbusters waren. Die haalde het niet bij de originele versie. Dit keer mogen we wel spreken over een succes. Het mag dan ook met recht deel 3 genoemd worden. Heel veel oude details komen in meer of mindere mate terug. Het is mooi om te zien hoe de relaties met de oude Ghostbusters verwerkt zijn. De 15-jarige McKenna Grace (Handmaids Tail) is groots als de intelligente Phoebe. Met een gezicht dat er net zo onschuldig en eigenwijs uitziet als dat van Harry Potter. Zij is de steeds weer terugkerende steun voor haar omgeving.

De 18-jarige Finn Wolfhand, die we kennen Stranger Things, speelt hier de jonge Trevor. Ook hij heeft zo’n uitstraling van een jongen die je graag wat gunt. De 13-jarige Logan Kim laat een Podcast zien die een heerlijk zelfvertrouwen toont. Hij doet zijn interviews als een volwassen professional. Paul Rudd (Ant-Man) mag Mr Grooberson spelen. De speciale effecten zijn weer verrassend, spectaculair, maar vooral groots. Natuurlijk zitten er ouderwetse schrikmomenten in. De herinneringen aan de eerste delen komen regelmatig terug en dat maakt het leuk voor de oude liefhebbers, maar ook zeker voor nieuwe toeschouwers. Een film waarna je goed gemutst onder de bekende klanken van het nummer Ghostbusters van Ray Parker JR de zaal verlaat en weet wie je moet bellen als….

Regie: Jason Reitman
Met: Finn Wolfhard, McKenna Grace, Carrie Coon, Logan Kim, Celeste O’Connor, Paul Rudd, Sigourney Weaver, Bill Murray, Dan Aykryod, Ernie Hudson, Annie Potts
Kijkwijzer: 9 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button