Portret van een raadslid: Carlo Assorgia

In deze serie interviews spreken wij iedere zaterdag met een ander gemeenteraadslid. In dit deel: Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder

Pizza Costa is nog dicht als ik aankom op Willemsoord, maar het personeel is al druk in de weer met de voorbereidingen voor vanavond. Eigenaar Carlo Assorgia, tevens fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, maakt een kop lekkere Italiaanse koffie voordat we kunnen beginnen met ons gesprek. Onder ons, op de begane grond van het pand, worden de laatste puntjes op de i gezet bij Carlo’s nieuwste onderneming: So Social Club, een restaurant met shared dining-concept in tropische sferen.

Ik krijg ook een tour door de nieuwe zaak, maar Carlo wil niet gaan pronken met de mooie setting: “Dan doe ik onze bedrijfsleider tekort, die heeft hier de afgelopen tijd keihard aan gewerkt.” Een dag na mijn bezoek was de officiële opening. Eerder deze week hebben ze nog twee keer proefgedraaid, met familie en vrienden als gasten. “Ik heb ze gevraagd om echt heel kritisch te zijn op alles. Anders heb je er natuurlijk niks aan zo’n testronde. Als iets niet goed is dan wil ik dat weten en dan kunnen we dat verbeteren. We hebben al gemerkt dat het heel arbeidsintensief is, het concept. We hebben allemaal verschillende kleinere hapjes, dus mensen bestellen een stuk vaker iets dan dat ze gewoon een pizza eten bijvoorbeeld.”

Naast horecaondernemer is Carlo ook politicus, maar zijn ondernemingen komen wat dat betreft vóór het raadswerk, zo laat hij weten. “Maar, daarvoor komen natuurlijk eerst nog andere dingen. Ik heb ook nog drie kinderen, die staan overal ver boven.” Al is zijn bedrijf belangrijker dan de raad, voor een vergadering moet zijn werk even wijken. Bij Costa is Carlo zelf op de werkvloer aanwezig als gastheer en manager. Hij doet het al zo lang dat hij zichzelf ook een beetje ziet als het geheugen van de zaak. De vergaderingen zijn ’s avonds, net als zijn werk. “Elke vergadering die ik doe moet ik iemand inhuren om hier mijn plek in te nemen. We krijgen natuurlijk een kleine vergoeding vanuit de gemeente en die is voor sommigen toereikend, maar ik moet bijleggen hoor. Dat geeft niet, want ik vind het ook leuk om te doen.”

Succes
De politieke carrière van Carlo is toch wel stormachtig te noemen, maar tevens onvermijdelijk succesvol. Hij heeft aan twee verkiezingen meegedaan en zat twee keer bij de grootste partij. In 2014 was dit De Stadspartij, vervolgens richtte hij Beter voor Den Helder op waarmee hij in 2018 de grootste werd. “Ik ben altijd al in politiek geïnteresseerd geweest en heb het vanaf de zijlijn gevolgd. Toen ik me verkiesbaar stelde werd ik door heel veel voorkeursstemmen gekozen.” Carlo stond als 26e op de lijst van De Stadspartij en ontving 629 stemmen. Enkel lijsttrekker Peter Reenders kreeg er meer. “Toen voelde ik wel de plicht om het ook te gaan doen.” Na twee jaar ontstond er een breuk waarbij hij, Joke Vorstman en Daniëlle Pater uit de partij werden gezet, waaruit dus Beter voor Den Helder ontstond.

“Wij zijn toch wel de partij geworden van de mensen die echt met hun poten in de modder staan: Een ondernemer, een lerares, een specialist uit het ziekenhuis en iemand uit de offshore. Allemaal mensen met specialismen. Dat is goed gevallen bij de mensen. We zijn allemaal niet afhankelijk van de raadsvergoeding en zitten er niet voor onszelf.” Al heeft het even geduurd, vier jaar lang is de coalitie die uiteindelijk gevormd is door Beter voor Den Helder stabiel gebleven: “Den Helder was echt een beetje het lachertje, maar nu zitten alle wethouders er nog steeds. We hebben ook niemand thuiszitten die nog geld krijgt, iedereen werkt gewoon voor zijn geld.” Hoewel er in eerste instantie een andere coalitie leek te komen is de samenwerking met de VVD en het CDA dus goed bevallen.

Continuïteit
De manier waarop Carlo praat over die samenwerking is zakelijk te noemen en dat is bewust. Uit alles blijkt dat hij de continuïteit van het bestuur heel belangrijk vindt. Daarbij ziet Carlo ook parallellen met zijn werk: “Je neemt toch dingen mee vanuit je bedrijf. Ik stuur hier ook meer dan 100 man aan, dus het aansturen van zo’n coalitie is dan ook niet zo moeilijk. Je moet je kunnen inleven in de andere partijen en ook accepteren dat je het niet altijd met elkaar eens bent. Op zo’n moment moet je wel door kunnen besturen. Met ons kun je zaken doen.” Volgens Carlo moeten de ondernemers vooral kunnen bouwen op solide afspraken met de gemeente. De laatste vier jaar is dat zo geweest, waardoor de ontwikkelingen in sneltreinvaart zichtbaar worden.

Ook toen wethouder Remco Duijnker brak met zijn eigen partij werd deze wens voor continuïteit zichtbaar, toen hij een bijzondere overstap maakte en kon aanblijven voor Beter voor Den Helder. Dan moet je volgens Carlo kijken naar het grotere geheel: “Die argumenten waarop hij werd weggestuurd waren ook niet goed. Je hebt een coalitieakkoord getekend en dan kun je niet als twee volwassen mensen je oren laten hangen naar mensen op de achtergrond die het niet eens zijn met bepaalde beslissingen.” Als je al over dat soort zaken struikelt als coalitie, ben je naar buiten toe veel te onbetrouwbaar, volgens Carlo.

“Binnen onze partij hebben we ook een soort zakenkabinet bedacht. Iedereen heeft zijn eigen specialisme zoals ik al zei. De manier van met elkaar omgaan is ook zo, we zijn geen ruziemakers en we komen er altijd samen uit. We zijn de grootste partij, zes zetels, vaak vallen dat soort partijen uit elkaar. Nou bij ons is geen hommeles hoor.” In een eerder interview gaf partijgenoot Joke Vorstman aan dat er binnen Beter voor Den Helder best wel eens anders gekeken wordt naar bepaalde kwesties. Niet iedereen is het altijd met elkaar eens. Dat is ook volgens Carlo niet erg: “Het is managen, maar het is niet lastig. Iedereen moet de juiste aandacht krijgen en hun stem kunnen laten horen. Als iemand een andere mening heeft dan kijken we daar serieus naar.”

Het is ook de omvang van de coalitie die dit mogelijk maakt. Als je met één of twee zetels meerderheid niet iedereen dezelfde kant op krijgt kun je niet besturen. “Dan heb je een probleem ja. Er is dan ook niet voor niets gekozen voor zo’n brede coalitie. Die ruimte hebben we zeker bewust gezocht. Harmen, de fractievoorzitter van het CDA, en ik hebben daar van te voren over gesproken ook. We wilden dat iedere persoon, maar ook partij binnen de coalitie, soms moet kunnen afwijken zonder dat het pijn doet. Je kan vier jaar lang in een keurslijf proberen te gaan, maar dan barst het vaak uit elkaar. Een klein brandje wordt dan al snel een bosbrand.”

Verkiezingen
Voor praat over de verkiezingen is het nog veel te vroeg volgens Carlo. Begin volgend jaar gaan ze eens beginnen met de campagne. “We hebben nu twee keer achter elkaar dik gewonnen, dus volgens mij weten wij wel hoe we campagne moeten voeren. Om nu al met allerlei hele vreemde artikelen in de krant te komen, pagina’s vol onzin, daar schiet je niets mee op. Daar kijkt de burger zo doorheen. We moeten ook gewoon nog vijf maanden door met deze coalitie dus ik voel er niets voor om elkaar nu al vliegen te gaan afvangen.” Half januari komt de kieslijst naar buiten. Een voorproefje daarvan: Carlo weet te vertellen dat alle huidige raadsleden in ieder geval nog een periode van vier jaar door willen gaan. “We hebben nu vier jaar gezeten en dat is goed gegaan, maar het is net te kort. We hebben nog vier jaar nodig om tot een eindproduct te komen.”

Daarbij zou Carlo graag de verbeteringen die zijn ingezet verder uitwerken. De inwonersgroei, woningbouw en het Vinkenterrein. De plannen die er nu liggen voor Julianadorp en de ontwikkelingen op de verschillende horecapleinen. Het sportpark dat hernieuwd wordt. “We concurreren toch met andere gemeenten om ons heen, met toerisme en woningen. En op de zorg bijvoorbeeld met Alkmaar. We moeten er wel voor zorgen dat we de kaas niet meer van ons brood laten eten zoals vorige periodes. Daarom is het voor ons belangrijk dat we nog vier jaar doorgaan.” De aanwezigheid van een grote en stabiele lokale partij is volgens Carlo daarbij essentieel.

De woningbouwopgave zal ook zeker terugkomen in het verkiezingsprogramma. Al durf ik er een wedje op te leggen dat dit bij alle partijen zo zal zijn. Beter voor Den Helder heeft wel een iets andere insteek dan gebruikelijk: “We willen echt woningen bouwen in alle segmenten. We moeten ook zorgen dat het geld naar Den Helder komt als het ware. Dus niet alleen sociale huur of middenklasse, alle drie. We zijn er voorstander van om het gewoon in drieën te delen: Eén derde sociale huur, één derde middenklasse en de rest in het duurdere segment. Alles moet kunnen doorschuiven.” Het opstellen van gemeentelijk beleid hierover kan een doel zijn voor de volgende periode.

Reizen en lekker eten
Of er nog tijd overblijft voor andere zaken dan het raadswerk en zijn bedrijf? Wel wat, maar niet veel: “Ik reis graag. Ik kom oorspronkelijk van Sardinië, daar ben ik geboren. Daar kom ik nog graag, of op Curaçao. Ik hou van de zon. En wij houden binnen de familie van sporten. Mijn zoon heeft net de marathon van Amsterdam gelopen, in 2 uur en 18 minuten.” Ik moest voor de beeldvorming even opzoeken hoe snel dat is: Het wereldrecord is 2 uur. “De jongste die hockeyt en de middelste doet ook aan atletiek. Daar ben ik vaak. Ik hou ook van lekker eten toevallig, dus dat komt goed uit. Ik kom graag bij collega’s.”

Een echt favoriet restaurant noemen is te moeilijk, maar Linke Loetje in Schagen komt misschien het dichtste bij. “Kade 60 of Flow hier in Den Helder vind ik ook heel leuk. We hebben net nog bij C’est si bon gezeten.” Als Carlo praat over zijn nieuwe bedrijf So Social Club, waaraan beneden nog hard gewerkt wordt, zie je dat hij er echt graag mee bezig is: “Het is dus allemaal shared-dining, kleinere hapjes. Je zit echt in de Caribische sferen: Veel groen, roze stoelen en gele stoelen. We hebben een internationale keuken die wisselt. De ‘normale’ dingen: Entrecote, spareribs, ossenhaas, maar de chefs daar hebben ook een cursus gehad van twee Japanse sushi koks. De bami en de nasi hebben ze dan weer van een Surinaamse oma geleerd. Dat was echt een eyeopener hoor.”

Het is nu rustiger, vanwege de coronamaatregelen. De restaurants moeten om 20:00 dicht, maar Carlo merkt dat mensen voor die tijd ook al wegblijven, vanwege de angst voor besmetting misschien. “Normaal zitten we hier ’s avonds helemaal vol boven, maar nu is het rustig. Ik hoop dat we er over een paar maanden helemaal vanaf zijn.” Het is echt bijleggen nu volgens Carlo, ook met de steunpakketten. Al zijn personeel moet ook gewoon doorbetaald worden en dat zijn toch zo’n 120 mensen. Als het weer mag blijft So Social Club ook tot in de late uurtjes open. De stoelen worden dan aan de kant geschoven zodat mensen kunnen dansen en cocktails drinken. Iedereen zal terugverlangen naar toen dat nog kon, dus Carlo hoopt op veel belangstelling.

Mobiele versie afsluiten