Noord-HollandPolitiek

CDA, VVD en JA21: “Provincie moet aandringen op veiliger Rijksweg N9”

Haarlem – Een motie van CDA, VVD en JA21 om maatregelen te nemen tegen het grote aantal dodelijke ongevallen op de Rijksweg N9 is aangenomen in provinciale staten. Na het zoveelste ongeval op de N9 op 9 oktober jongstleden kopte NH nieuws “Dodelijk ongeluk na dodelijk ongeluk op de N9, maar een oplossing is er niet“. Volgens de fracties in provinciale staten is dit onjuist. In 2021 is er een lijst maatregelen voor het vergroten van de verkeersveiligheid op de N9, de N99 en de N250 verschenen. Rijkswaterstaat geeft aan dat voor 10 miljoen euro alvast een aantal maatregelen kunnen worden genomen.

Het CDA vindt de verkeersveiligheid in de provincie Noord-Holland van groot belang. Bij de behandeling van de begroting van de Provincie Noord-Holland was dit dan ook een van de speerpunten van fractievoorzitter Dennis Heijnen van het CDA Noord-Holland. Heijnen diende een motie in waarbij hij de provincie opriep om er bij het Rijk er op aan te dringen maatregelen te nemen die echt leiden tot minder ongevallen op de N9. Heijnen: “De N9 is een weg van groot provinciaal belang, maar niet in provinciaal bezit. Het Rijk moet echt naar deze regio kijken, de plannen om de weg veiliger te maken liggen er immers al.” Met extra geld bovenop de reeds beschikbare 10 miljoen euro zouden bijvoorbeeld ook de rijbanen kunnen worden gescheiden.

Met het aannemen van deze motie kan de gedeputeerde mobiliteit, die al langer aandacht vraagt voor de verkeersveiligheid op deze weg, nu met steun van Provinciale Staten zowel bij Rijkswaterstaat als het Rijk om maatregelen op deze weg vragen die echt een verschil maken. De motie werd mede ingediend door de VVD en JA21 en haalde een meerderheid.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

5 reacties

 1. Waarom,,,, wordt een bepaalde weg bv. de N9 als “Gevaarlijk” bestempelt ? Er is niks mis met de weg, de weggebruikers die kunnen gevaarlijk zijn, als iedereen zich a/d regels houd gaat het goed. Niet inhalen,,, niet Appen,,, je ogen op de weg houden etc….. er zitten géén rare vreemde bochten / bulten etc. in de weg. Kom er al zo’n 60jr. langs. Maar alles is tegenwoordig een fout van een ander..dus idg het Rijk.

  1. Voor het grootste gedeelte ben ik het volledig met u eens. Iedere dag rij ik over deze weg en sta ik weer paf van het krankzinnige gedrag van sommige weggebruikers. Van bumperklevers tot de meest waanzinnige inhaalmanouvres, het is te triest voor woorden.
   Het overgrote deel van de weggebruikers weet zijn verantwoordelijkheid te nemen, maarja: die kleine groep die zichzelf zo belangrijk acht dat voor hen de regels blijkbaar niet gelden….

   Toch een verbeterpunt: zeker in de wintermaanden bij slecht weer zou het op zijn minst een veiliger gevoel geven als er meer verlichting aanwezig zou zijn. Hier zou wat mij betreft een rol weggelegd zijn voor ‘het rijk’

 2. Rij er wekelijks diverse keren overheen en begrijp niet wat er gevaarlijk is, alles is overzichtelijk.
  De weg is veilig genoeg alleen die idioten die denken te kunnen inhalen maken het onveilig, of je rijdt geïrriteerd achter iemand aan die net aan 70 rijdt, kom op als je tachtig mag en kunt rij die snelheid dan ook.
  En dan nog de nodige telefonisten en appers op de weg, boete schijnbaar niet hoog genoeg, dan maar direct inleveren die apparatuur als je gepakt wordt en niet meer terug geven.
  Maar twee rijbanen asfalt erbij zou een enorme verbetering zijn.

Back to top button
%d bloggers liken dit: