Den Helder

Verduurzamen gebouwen wordt goedkoper

Den Helder – De gemeente Den Helder verlaagt de legesverordening voor duurzame bouwaanpassingen. Daarmee worden eigenaren van woningen gestimuleerd bij te dragen aan het verduurzamen van hun woning. Verduurzaming van gebouwen is een belangrijke pijler in de toekomstige energietransitie. Veel bestaande panden in Den Helder zijn nog niet voorzien van dak-, buitengevelisolatie of andere duurzaamheidsmaatregelen.

Voor het uitvoeren van maatregelen aan woningen moet soms een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Aan het indienen van zo’n aanvraag zijn legeskosten verbonden. Voor een aantal duurzaamheidsmaatregelen wordt nu een korting op de leges gegeven die varieert van 50 tot 100%. Hiermee sluit de gemeente aan op het landelijke VNG-model legesverordening.

Wanneer korting?
Korting op leges is aan de orde bij het aanbrengen van dak en/ of buitengevelisolatie die aan bepaalde isolatiewaarden voldoen. Zonnepanelen, zonnecollectoren en/of warmtepompen zijn over het algemeen vergunningvrij, maar in beperkte gevallen dat er een omgevingsvergunning nodig is, geldt ook hier een korting op de leges. De volledige tabel met maatregelen wordt gepubliceerd nadat de gemeenteraad hierover positief heeft besloten.

De regeling gaat in met terugwerkende kracht op 1 september 2019. Wie na die tijd een omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor de duurzame bouwmaatregelen, wordt door de gemeente benaderd voor de verrekening van de korting op al betaalde leges.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button