Papegaaiduiker weer vrijgelaten

Texel – De papegaaiduiker die begin december in de opvang van Ecomare belandde, is weer op zee! Nadat de vogel was aangesterkt en gewassen, was het belangrijk hem zo snel mogelijk zijn vrijheid terug te geven. Dat is dit weekend gebeurd.

Dierverzorger Jasmijn had over deze bijzondere gast advies gevraagd aan Kees Camphuijsen, onderzoeker bij het NIOZ. Kees gaf aan dat zeevogels prima zelf hun weg weten te vinden op zee en dat de weersomstandigheden de afgelopen dagen bijzonder gunstig waren om de vogel vrij te laten. Hij schatte bovendien in dat een transport met een helikopter, om hem een eind de goede richting in te helpen, overbodig was. Eerder is dat wel gedaan met een papegaaiduiker uit de opvang van Ecomare; deze vogel is meegegaan met een vlucht naar een boorplatform en daar losgelaten.

De papegaaiduiker is in de opvang in eerste instantie met zalmpap gevoerd. Hij at niet meteen zelf; de dierverzorgers gaven hem de calorierijke vispap via een sonde in zijn maag. Na een aantal dagen ging de vogel zelf visjes eten. Toen donderdag zijn gewicht, gedrag en bloedwaardes goed genoeg waren, is hij gewassen. Dankzij deze behandeling werd zijn verenpak weer waterdicht. Omdat zeevogels in de opvang vaak weer lek raken, was het zaak de vogel snel na de succesvolle wasbeurt los te laten. Dit is zaterdag bij de veerhaven gebeurd. Naar verwachting is hij vervolgens zelf op weg gegaan naar het noorden, waar hij thuishoort.