Den HelderVideo

Nieuwe kubussen met kinderkunst aan Seringenlaan (Video)

Advertentie:

Den Helder – De door kinderen beschilderde glasbakken aan de kruising van de Jan Verfailleweg en de Seringenlaan waren na vijftien jaar verroest en aan vervanging toe. Dinsdagmorgen werden in alle vroegte nieuwe kubussen met schilderingen geplaatst, die de straat voor de komende jaren mogen opfleuren.

In 2007 was Ingrid D’Hamecourt initiatiefnemer van de beschilderde glasbakkenkunst aan de Seringenlaan. Nu, vijftien jaar later, heeft zij het kunstproject weer nieuw leven in geblazen. Acht kinderen uit Den Helder maakten eerder dit jaar onder leiding van D’Hamecourt nieuwe schilderingen, en deze werden dinsdagochtend in alle vroegte geplaatst. “Het is bedoeld als opfleuring van de wijk, en promoten dat wij hier heel dicht bij een mooi plekje in Den Helder zitten”, vertelt D’Hamecourt.

“Als je hier de straat uit loopt kom je zo in de Grafelijkheidsduinen terecht. Een heel mooi plekje, en dat weten een hele hoop mensen niet”, voegt mede initiatiefneemster Ria Bakker daaraan toe. De acht schilderingen verwijzen dan ook allemaal naar de natuur in en om Den Helder. In tegenstelling tot het vorige project zijn de schilderingen dit keer gemaakt op watervaste houten panelen, gemonteerd aan frames van gegalvaniseerd staal. “Het frame blijft als het goed is langer goed dan de glasbakken, want die begonnen te roesten”, vertelt D’Hamecourt. De houten panelen zijn ook eenvoudig te vervangen, wat de roulatie van schilderijen makkelijker maakt. “Dus over vijf of tien jaar kan er weer een nieuwe wedstrijd uitgeschreven worden, om nieuwe tekeningen te plaatsen.” Daarnaast wordt er een schelpenpaadje aangelegd achter de kubussen, zodat bezoekers iedere tekening goed kunnen bekijken.

Oproep aan eerdere kunstenaars
Hoewel de nieuwe schilderijen al vanaf dinsdag te bezichtigen zijn, laat de officiële opening nog even op zich wachten. De exacte datum is nog niet bekend, maar de intentie van D’Hamecourt is om de opening begin januari te organiseren. Voor die tijd hoopt zij in contact te komen met de oud kunstenaars van het vorige project: “Ik hoop dat de deelnemers van het vorige project zich bij mij willen melden. Ik zou ze er bij de opening van het nieuwe project graag bij hebben.” Oud deelnemers wordt verzocht zich te melden via hamecourt.ingrid@gmail.com

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button