Hollands Kroon

Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht herdenkt oorlogsslachtoffers

Advertentie:

Hollands Kroon – Het is 27 januari vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In de hele wereld staan mensen hierbij stil. Zo ook bij de Holocaustslachtoffers uit Hollands Kroon, met het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht. Dit kunstwerk bestaat uit 104.000 stenen die oplichten en weer uitdoven, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.

Het is van 24 januari tot en met 2 februari te zien in Wieringerwerf aan het Terppad. Het is dagelijks tot 22.00 uur te bezoeken. De 104.000 stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Hollands Kroon zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Oplichten en uitdoven
Het kunstwerk staat symbool voor de impact van de Holo­caust. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben stenen als inspiratiebron gebruikt. Deze zijn belangrijk in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur. De lichtgevende stenen lichten om de paar seconden op en zie je daarna weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 190 Nederlandse gemeenten deelnemen, waaronder Hollands Kroon. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Burgemeester Rian van Dam onthult het tijdelijke holocaust monument Levenslicht op 27 januari om 17.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button