Den HelderPolitiek

Beter voor Den Helder organiseert informatieavond over kernenergie

Den Helder – De fractie van Beter voor Den Helder organiseert op maandag 7 februari om 19.30 uur in de Keykegzaal van schouwburg De Kampanje een informatieavond over de energietransitie en de mogelijke rol van kernenergie daarin. Belangstellenden kunnen de avond online bijwonen.

“We staan aan de vooravond van een grote energietransitie. De combinatie energie en wonen is de belangrijkste opgave/zorg voor de komende jaren. De weg naar duurzame energie die wij zouden moeten bewandelen is niet voor iedereen hetzelfde en de meningen hierover lopen uiteen.” Zo beschrijft fractievoorzitter Carlo Assorgia het belang van de bijeenkomst. Het gebruik van kernergie moet volgens hem gezien worden als een kansrijke optie voor de energievoorziening in de toekomst.

Onbekend en onbemind
Assorgia ziet kernergie als een onbekende en onbeminde optie die beter belicht moet worden. Daar komt langzamerhand beweging in: “In Engeland investeert Rolls-Royce honderden miljoenen in nieuwe generatie kleinere, goedkopere kerncentrales. Onze eigen TU-Delft onderzoekt de mogelijkheden van Thorium als nieuwe brandstof. Het kabinet wil twee centrales bouwen en de EU commissie ziet kernenergie ook als groen. Er gebeurt genoeg.” Den Helder zou vanwege zijn ligging een prominente rol in de energietransitie kunnen spelen. Via de informatieavond wil beter voor Den Helder alle betrokkenen, met name de inwoners van de stad, hierover informeren.

De informatieavond kan live worden gevolgd via Youtube. De volgende sprekers leveren een bijdrage aan de discussie:

  • Ir. Martin Scheepers van TNO, onderzoeker energietransitie, beschrijft twee energietransitie scenario’s en de rol van kernenergie daarin;
  • Prof. Dr. Ir. Jan Leen Kloosterman van TU Delft, hoogleraar, gespecialiseerd in de Thorium centrale, maar volgt ook alle andere trends op het gebied van kernenergie;
  • Lars Robool van het RIVM, straling en veiligheidsdeskundige, over hoe om te gaan met kernafval.

Na de lezing kunnen de aanwezigen hun vragen stellen aan de sprekers. De gespreksleider is Martin Evers.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Wat zou er met deze inleiders gebeuren wanneer ze het politiek ongewenste verhaal vertellen ? Zo heeft de TUD zich verkocht aan de EU.

Back to top button
%d bloggers liken dit: