Cultuur/NatuurDen Helder

Allerlaatste kans om afscheid te nemen van Kunsthal 45

Advertentie:

Den Helder – Met een feestelijke afsluiting van de Kunstvierdaagse(n) komt er een einde aan het tijdperk Kunsthal 45 in het voormalige pand van de “Superpool” aan de Koningstraat. Op zondag 29 januari om 15.00 uur sluiten de deuren opnieuw.

In augustus 2011 sloten de deuren van Superpool plotsklaps. Zomer 2013 begonnen de plannen voor een nieuw gebruik van het gebouw. En zo bleef een van de laatste resterende horecapanden nog tot en met januari 2023 actief benut. Zomer 2014 opende de eerste expositie in Kunsthal 45 aan de Koningstraat 43-45 Den Helder.

Presentatie Kunstvierdaagse: “drie maal drie is negen”
Kunsthal 45 is zondagmiddag 29 januari open vanaf 13.00 uur. Ook donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 januari kan men Kunsthal 45 op deze plek nog bezoeken, tussen 13.00 en 17.00 uur, terwijl de laatste hand wordt gelegd aan het finale onderdeel van alle Kunstvierdaagsen: een 9 meter breed gezamenlijk kunstwerk, door Marja Lely, Naomi Aardema en Linda Rose Smit.

Waar eerdere deelnemers vaker samenwerken of werkten, is het voor dit drietal een echt experiment. Of het hen lukt hun zeer verschillende werkwijzen en stijlen tot een boeiend geheel te krijgen, mogen bezoekers zelf beoordelen bij hun allerlaatste bezoek aan de Koningstraat 43-45. Om 15.00 uur wordt het werk gepresenteerd.

Verhuizing verbeeld
Speciaal voor de laatste bijeenkomst op zondag 29 januari in het ‘oude’ gebouw van Kunsthal 45 voeren kunstenaars Louise Bianchi, Nelleke Bosland en Saskia Koster opnieuw een performance uit. Samen met muzikanten verbeelden zij na de presentatie van 15.00 uur de verhuizing van Kunsthal 45. De kunstenaars voerden onder de naam Wind Mee afgelopen september de optocht op straat uit. Het publiek reageerde positief.

Sisyphus
De kunstenaars pakken ieder hun eigen rol weer op. Ditmaal ín de oude kunsthal. Bosland markeert de route met tape. Bianchi sleept dozen voort met beeldend werk en Koster probeert tevergeefs de route te volgen. De muzikanten accentueren de fysieke inspanning en het plezier van vooruitzicht. Daarmee legt Wind Mee het accent vooral op de Sisyfusarbeid waar het proces van verhuizen aan doet denken: Inpakken, selecteren, twijfelen, dozen sjouwen, trap op, trap af.

Frankfurter Polka Trio
Na de performance speelt het Frankfurter Polka Trio eigen repertoire als bijdrage aan het feestelijk afscheid van de locatie op de Koningsstraat. Het Frankfurter Polka Trio (FPT) speelt zowel vrolijke up-tempo liedjes, als melancholische muziek. Zij spelen voornamelijk eigen liedjes. Geïnspireerd door muziek uit Oost-Europa nemen ze je mee op reis. Dit aanstekelijke repertoire, in stijl variërend van lyrisch tot vurig, wordt op festivals, openingen en andere feestelijke gelegenheden ten gehore gebracht. Daarnaast is het FPT geregeld op straat te beluisteren. Met René Bras op baritonsaxofoon, Sanne van Willenswaard op accordeon en Rudolf Valster op klarinet. Mis deze kans niet het pand nog eens te aanschouwen. De verwachting is dat het de zomer niet overleeft. Tot nog één keer tot ziens dus, in onze “oude, vertrouwde” Kunsthal 45 aan de Koningstraat.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button