Den HelderJeugdVideo

Scholen aan Zee doet mee met Elfstedentocht op zonne-energie (video)

Den Helder – Leerlingen van Scholen aan Zee doen mee met de Elfstedentocht, niet op de schaats, maar met een zonneboot. Met een zelfgebouwde boot op zonne-energie binden de leerlingen de strijd aan met scholieren uit de rest van Nederland.

Het bouwpakket voor de boot kwam een week geleden binnen. De leerlingen waren zo enthousiast dat ze hun vrije tijd in de vakantie besteden aan het bouwen van de boot. Dat is ook hard nodig, want het is een flinke klus.

Lucas (3 vmbo) doet voor het eerst mee. “Een docent techniek vroeg aan mij of ik mee wilde helpen met het bouwen van de solarboot, dat vond ik wel tof om te doen”, vertelt Lucas, “ik zit ook bij de zeekadetten en daar doe ik ook heel veel met boten”.

Richelle (5 vwo) doet voor de tweede keer mee, maar ook voor haar is het de eerste keer dat ze de boot ook bouwt, vorig jaar konden ze met een bestaande boot meedoen. “Het is soms best moeilijk, maar we hebben gelukkig wel hulp van docenten bijvoorbeeld”, vertelt Richelle.

Goede verbindingen
Eén van die docenten is Huub Twigt, een gepensioneerd natuurkundeleraar die graag tijd vrij maakt voor dit project. “We hebben veel mensen nodig in de techniek, dus ik vind het goed dat de kinderen op deze manier met techniek in aanraking komen”, zegt Twigt. Hij hielp de vorige editie ook met de elektra en door die ervaring kan hij het huidige team goede tips geven: “Het belangrijkste is dat de verbindingen goed gemaakt zijn, de draden moeten goed vast zitten en dat de motor een goede verbinding heeft met de accu’s”.

Uiteindelijk is er maar één doel volgens Richelle: “eerste natuurlijk!” Lucas heeft daar een plan voor: “Niet crashen tijdens de race, maar ook zorgen dat alles alles goed is aangesloten”. Het team is nog op zoek naar sponsoren en is te volgen via Facebook en Instagram.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button