Hollands KroonPolitiekVideo

De kadernota in handen van de raad: In gesprek met wethouder Maarten Versluis (video)

Hollands Kroon – De kadernota, misschien wel het belangrijkste beleidsstuk van het politieke jaar. Toch weten veel mensen buiten de muren van het gemeentehuis maar weinig over dit document, waarin de prioriteiten, de uitgaven en de doelstellingen van de gemeente staan beschreven. Op verzoek van de gemeenteraad van Hollands Kroon wil wethouder Maarten Versluis de totstandkoming van de kadernota dit jaar anders vormgeven. Door eerder en intensiever in gesprek te gaan met de raad wordt het echt weer een stuk van de politiek en daarmee van de inwoners van Hollands Kroon. Regio Noordkop sprak Versluis in Wieringerwerf.

Volgens Versluis is de kadernota misschien wel het hoogtepunt voor het jaar. Als portefeuillehouder Financiën is het dan ook één van zijn belangrijkste taken, samen met de jaarrekening en de begroting: “Als je goed vooruit kijkt kun je veel problemen voorkomen en kansen pakken, en vooruitkijken doen we in de kadernota. Het is tegelijkertijd ook een opdracht aan het college.”

Meer grip naar de raad
Toen Versluis nog voor D66 in de raad zat, tot medio vorig jaar was dat, was hij soms kritisch op de kadernota. De doelstellingen in het stuk worden niet altijd bereikt, maar het is onduidelijk wat daarvan het gevolg is. De ‘waarom vraag’ werd ook vaak vergeten: Er worden beleidslijnen en prioriteiten uitgestippeld, maar het was niet altijd duidelijk hoe je deze zou moeten bekijken in het grotere geheel, of waarom deze keuzes zijn gemaakt. Nu hij zelf verantwoordelijk is voor het stuk wil hij dat anders doen.

Volgens de wethouder kwam er vanuit de raad het verzoek tot meer betrokkenheid. Er worden daarom zes sessies ingepland, waarbij alle leden van de raad kunnen aansluiten. Coalitie, maar ook oppositie kan input leveren op de verschillende beleidsterreinen. Waarom is dat belangrijk? Omdat de raadsleden volgens Versluis weten wat er in de samenleving speelt. Voor nu is het niet mogelijk voor inwoners om direct te reageren op het document, maar de wethouder wil dit wel overwegen in de toekomst. Voor nu is het devies aan inwoners om zich te melden bij hun volksvertegenwoordigers.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button