Sport

FC Den Helder in diepe rouw

Advertentie:

Den Helder – Het zijn trieste dagen voor FC Den Helder. De club moest afscheid nemen van twee zeer dierbare leden: Teun de Boer (93) en Kees Koeten (89).

De Boer was maar liefst 82 jaar lid van de vereniging en was een echte ‘Roodjak’ in hart en nieren. Een bestuurslid: “Teun heeft de meeste elftallen van HRC doorlopen, maar zijn hoogtepunt beleefde hij tijdens de wedstrijd HRC-Rapiditas, toen bij een 2-3 achterstand, Lau Rijkers uit een trekbal van De Boer scoorde. De goal werd afgekeurd, echter het doelpunt werd later in hotel Krasnapolsky in hoger beroep behandeld en alsnog goedgekeurd, waardoor HRC promoveerde naar de 2de klasse!”

Tot op hoge leeftijd bezocht Teun de thuiswedstrijden, de ledenvergaderingen en nieuwjaarsrecepties en tot voor kort was hij nog trouw bezoeker van de biljartclub. ‘’Teun viel op door zijn positieve inbreng en was altijd zeer belangstellend, wij gaan zijn aanwezigheid missen.’’

Koeten
Lid van Verdienste Kees Koeten was ook decennialang verbonden aan FC Den Helder. “HRC was zijn cluppie en vele jaren was Kees samen met zijn vrouw Jannie actief als vrijwilliger bij onze vereniging. Elke zaterdag waren Kees en Jannie te vinden onder de tribune waar zij de tegenstanders ontvingen, thee schonken, cornervlaggen plaatsten enzovoort, enzovoort.”

Koeten was ook elke thuiswedstrijd te vinden bij de toegangspoort, waar hij lootjes stond te verkopen. “Daarnaast werden er nog talloze andere werkzaamheden verricht en voor deze inzet werd Kees, samen met zijn vrouw Jannie, benoemd tot Lid van Verdienste. De laatste jaren leefde Kees wat teruggetrokken, maar wij zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor onze vereniging heeft betekend.”

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. R.I.P. voor beide Roodjakken. Zoals in het artikel aangehaalde sportieve hoogtepunt van Teun de Boer kan ik mijn nog herinneren uit gesprekken die Teun wel eens had met mijn vader die bij de wedstrijd aanwezig was. Zij konden over die van de emoties bol staande wedstrijd na vele jaren nog vol enthousiasme vertellen. De gedenkwaardige beslissingswedstrijd om een plaats naar de 2e klasse werd gespeeld op zaterdag 1 juli 1950 op het veld van HRC aan de Sportlaan. Het gelijkmakende doelpunt (3-3) werd afgekeurd omdat de grensrechter in een reflex zijn arm omhoog stak met vlag. De grensrechter had echter vastgesteld dat de bal niet over de lijn was geweest en gebaarde direct met zijn handen dat er doorgespeeld moest worden. Dat zag Teun ook en speelde snel verder en gaf de gouden voorzet waaruit gescoord werd. Helaas floot de scheidsrechter en keurde het doelpunt af door de actie van de grensrechter.
    Twee weken later werd door de KNVB recht gesproken. Het door HRC ingediende protest werd toegewezen. Op diezelfde dag werd de promotie feestelijk gevierd in Formosa in de Koningstraat. Bij die gelegenheid werd door de scheidsrechter zijn beroemde/beruchte fluit overhandigd aan HRC. Een prachtig verhaal uit de tijd dat het voetbal in Den Helder veel meer belangstelling had gezien de vele inwoners die de wedstrijden bezochten dan tegenwoordig. De beleving was ook intens.

Wellicht ook interessant

Back to top button