Cultuur/NatuurUitgaan

Plaggen voor de zandhagedis in het Zwanenwater

Advertentie:

Callantsoog – Natuurliefhebbers die de handen uit de mouwen willen steken kunnen op zaterdag 11 maart tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, aan het werk in het Zwanenwater. Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers om samen met de boswachter in het Zwanenwater te plaggen voor de zandhagedis.

Natuurgebied het Zwanenwater is een afwisselend duingebied bij de kustplaats Callantsoog. Het is vooral bekend om de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa die midden in het duingebied net achter de zeereep liggen. In de duinen leeft de zandhagedis, die los en open zand nodig heeft om zijn eieren te leggen. Maar door teveel stikstof groeit ook hier het duin dicht met grassen en ruigte. Boswachter Lucien Knol: “Door kleine stukjes duinbegroeiing weg te scheppen tot op het kale zand, dat noemen we afplaggen, ontstaan er stukken rul en open zand. Perfect voor de zandhagedis om zijn eieren in te leggen. Niet alleen de zandhagedis is hier blij mee, maar ook de zandbij, heivlinder en rugstreeppad.” Ook door boompjes te verwijderen blijven de duinen geschikt voor deze en andere soorten.

De zandhagedis komt in Nederland vooral voor op droge zandgronden, zoals de kustduinen. Het mannetje van de zandhagedis is te herkennen aan de fel groene kleur, de vrouwtjes zijn bruin. Hij is alleen bij zonnig weer actief, is dan erg vraatzuchtig en jaagt op alles wat beweegt en in de bek past. Op het menu staan vooral insecten. Als de temperatuur midden op de dag te veel oploopt trekt de zandhagedis zich weer terug in zijn hol.

Aanmelden
NLdoet, georganiseerd oor het Oranje Fonds, zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen. Eén van die acties is het helpen van de zandhagedis met overleven. Aanmelden voor het plaggen en boompjes verwijderen op 11 maart is verplicht. Dit kan via de activiteitenpagina op NLdoet.nl.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button