Kop van Noord-Holland

Noord-Hollandse apothekers sluiten zich aan bij actieweek

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De apothekerscoöperaties in Noord-Holland Noord (APCON) en West-Friesland (CAWF) sluiten zich aan bij de actieweek van LEF (Landelijke Eerstelijns Farmacie) “Klaar met Tekorten!”. LEF organiseert deze actieweek om de geneesmiddelentekorten in de farmaceutische zorg aan de kaak te stellen en de gezondheid van patiënten centraal te stellen. Vanuit de apotheken worden patiënten gevraagd om deel te nemen aan een korte online vragenlijst. Tot en met 3 november 2023 doen ook de openbare apotheken in de regio Noord-Holland mee aan deze actie.

Met de slogans: “We hebben geeneens middelen!” en “Klaar met tekorten!” benadrukken de apotheken dat er dringend een oplossing voor de geneesmiddelentekorten nodig is. Iedereen die deze actieweek bij de apotheek komt en hiermee te maken heeft, kan meewerken. Apothekers gaan samen met patiënten alle situaties melden waarin mensen niet de geneesmiddelen kunnen krijgen die ze nodig hebben door de tekorten en ook problemen met het mogen en kunnen leveren van acute hulpmiddelen.

Bescherming gezondheid
Sebastiaan Wegman van Apotheek Middenwaard benadrukt het doel van de actie en zegt: “Ons primaire doel is de bescherming van de gezondheid van onze patiënten. Tekorten in de farmaceutische zorg vormen risico’s voor de behandeling en kunnen ernstige gevolgen hebben.” De actievoerende apotheken willen deze risico’s verminderen. “Daarnaast zijn artsen en apothekers heel veel tijd kwijt om andere medicijnen voor mensen te vinden. Dat lukt niet altijd optimaal en we besteden deze tijd bovendien liever aan patiëntenzorg.”

Deze actie zal vooral inzicht geven in het aantal mensen dat wordt geraakt door de geneesmiddelentekorten, welke problemen ze hebben ondervonden, maar ook de druk op de farmaceutische zorg. De resultaten van de actie zullen in een rapport worden aangeboden aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Tweede Kamer, de landelijke pers en zorgverzekeraars. De apothekers willen een signaal afgeven over de urgente knelpunten in de farmaceutische zorg en de nood bij patiënten en zorgverleners. Door een breed inzicht te geven in de tekortenproblematiek willen de apothekers gezamenlijk met voornoemde partijen werken aan het bestrijden van de geneesmiddeltekorten.

De APCON en CAWF moedigen patiënten, voorschrijvers en apothekers in onze regio aan om deel te nemen aan de LEF-actieweek en bij te dragen aan het succes.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!
Back to top button