
Den Helder – De Woningstichting Den Helder trekt zich niet terug uit projecten als ONS Julianadorp en Dijkkwartier. Dat zegt Peter van den Berg, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij WSDH. Volgens Van den Berg heeft wethouder Petra Bais een verkeerde conclusie getrokken na haar gesprek met interim-directeur Ton op ’t Ende.
Precies een week geleden (op Valentijnsdag) stuurde het college van de gemeente Den Helder een brief naar de RvC van Woningstichting en vervolgens werd de gemeenteraad daar over geïnformeerd. In deze brief zegt het college uit een gesprek met Ton op ’t Ende te hebben begrepen dat de voortzetting van lopende projecten geen zekerheid is. Het college sprak van “een tegenstrijdige terugkoppeling” van de interim-directie met betrekking tot eerder gedane toezeggingen door de RvC. “Dit heeft ons verrast en wordt als niet betrouwbaar ervaren”, aldus B&W.
In de brief vroeg het college daarom opnieuw een formele bevestiging van de afspraken die in een eerder stadium met WSDH zijn gemaakt. VVD-raadslid Kees Visser stelde in navolging op de brief van het college raadsvragen op. Hij wilde weten wat de vermeende wijzigingen in het beleid van WSDH betekenen voor projecten als ONS Julianadorp, de Dijkzone, Station Zuid en de verdere ontwikkeling van de binnenstad en Willemsoord.
Stand van zaken projecten
Volgens Peter van den Berg zijn zorgen over lopende projecten onnodig. Hij geeft een update over de projecten waar het meeste om te doen is. De Woningstichting heeft besloten om het aansluiten van haar woningen in De Schooten op een warmtenet uit te stellen. Dit omdat nog veel onzeker is over de wetgeving en kosten. Ook het woningbouwproject ‘Station Zuid’ loopt vertraging op. Dat komt door de hoge grondprijzen. De ontwikkelaars gaan terug naar de tekentafel om te kijken naar alternatieve planvorming. Van den Berg licht toe: “Het warmtenet en Station Zuid zijn beide uitgesteld. Niet afgeblazen, maar uitgesteld. Dat is een belangrijk onderscheid.”
Verder benadrukt Van den Berg dat zowel het project Dijkzone (ook bekend als Dijkkwartier) als ONS Julianadorp gewoon doorgaat. “Over Dijkkwartier fase 1 heeft al besluitvorming plaatsgevonden, dus natuurlijk gaat dat door. Bij ONS zitten we nog in de planvorming, maar ook dat gaat gewoon door. Het enige probleem daar is dat de ontwikkelkosten voor het beoogde ‘Landgoed Julianadorp’ heel hoog zijn. Dat betekent echter niet dat de voortzetting van het project gevaar loopt”, aldus Van den Berg.
Verkeerde opvatting wethouder
Waar komt de brandbrief van het Helderse college dan vandaan? “Volgens mij heeft de wethouder het verkeerd begrepen”, zegt Van den Berg. De wethouder die het gesprek met Ton op ’t Ende gevoerd heeft is Petra Bais. De interim-directeur zou haar hetzelfde verteld hebben als bovenstaande. Van den Berg heeft inmiddels namens de RvC op de brief van het Helderse college gereageerd en de continuïteit van de projecten nogmaals bevestigd. Komende maandag (24 februari) gaan de RvC en het college persoonlijk met elkaar in gesprek.
De enige spreekbuis lijkt mij Op ‘t Ende, de interim bestuurder. Dat de RvC op zijn stoel gaat zitten kan een dingetje worden met de autoriteit woco’s. Of de club is vwb ‘goodgovernance’ echt zo rot als een mispel.
Misschien iets voor Lianne ommuit te zoeken?
Bijzonder dat WSDH zou beslissen wanneer aan projecten wordt begonnen ! Het is wel te hopen dat uitstel van het warmtenet leidt tot afstel. Dat zou een uiting van het gezonde verstand zijn.
Den Helder: Grootse Plannen, Kleine Lettertjes
In Den Helder gebeurt altijd wat. Dit keer is het een klassiek potje ‘Wie heeft er nou gelijk?’ tussen de gemeente en de Woningstichting. Wethouder Petra Bais dacht begrepen te hebben dat lopende bouwprojecten onzeker waren. Maar nee hoor, zegt Peter van den Berg van de Woningstichting: dat heeft ze helemaal verkeerd begrepen! Oftewel, iemand heeft iets gezegd, iemand anders heeft iets gehoord, en nu zitten we met een brandbrief vol misverstanden.
Maar geen zorgen, beste Heldenaren, de projecten gaan gewoon door! Nou ja, behalve het warmtenet, want dat is even uitgesteld. En Station Zuid, want dat is te duur. Maar dat is anders! Dat is uitstel, geen afstel, benadrukt Van den Berg. Want in Den Helder bouwen we graag, maar vooral aan verwachtingen.
En de gemeenteraad? Die probeert het spoor te volgen met raadsvragen en officiële brieven, terwijl de ene na de andere toezegging vervaagt in mistige persverklaringen. Ondertussen wachten inwoners op nieuwe woningen die ‘echt wel’ komen. De vraag is alleen: vóór of ná de volgende bestuurswisseling?
Op 24 februari gaan beide partijen om de tafel. Tot die tijd kunnen we genieten van het mooiste bouwproject in Den Helder: luchtkastelen.