Sport

Suns wint thriller van Feyenoord

Den Helder – Een spannend duel in Den Helder resulteerde zaterdagavond in een 84-79 overwinning voor Den Helder Suns. De gehele wedstrijd gaven de Suns en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord elkaar geen gelegenheid om uit te lopen. De beslissing viel dan ook pas in de slotfase, dankzij de door Tom Koopman koelbloedig geschoten vrije worpen aan Helderse zijde.

In het eerste kwart was het vooral Arunas Mikalauskas die de Rotterdamse bezoekers op sleeptouw nam. Met een steal, een tweetal assists en de helft van de Rotterdamse punten kreeg hij vrije doorgang van de Suns. Nadat voormalig speler van Den Helder Jeroen van de List 8-11 op het bord schoot, antwoordde Bolden Brace met een van zijn drie rake driepunters: 11-11. Daarna was het topscorer Tom Koopman, die een verdienstelijke wedstrijd speelde, die 15-14 liet noteren met een van zijn vijf driepunters (tegen 100%). Met een Block tegen het bord van Yarick Brussen en kort daarna een turnover van Mack Bruining eindigden de eerste tien minuten met minimale voorsprong voor de Helderse basketballers: 19-18.

Stuivertje wisselen
In kwart twee was het Dyon Halman die namens de Suns de draad weer oppakte. Het gehele tweede kwart bleef het stuivertje wisselen en stond het vier keer gelijk in stand. Dit kwart was misschien het minst aantrekkelijk, maar in verdedigend opzicht hadden de Suns het prima voor elkaar. Rotterdam Feyenoord werd bestreden met hun eigen wapen en moest meerdere malen de 24 seconden om te kunnen scoren aan zich voorbij laten gaan. Ruststand: 30-32.

Na de rust liep Van de List snel tegen zijn derde fout aan. Brussen mocht namens Den Helder aanleggen voor twee vrije worpen: 31-37. Toen Coen Stolk er zijn tweede driepunter voor Rotterdam ingooide namen de bezoekers een comfortabele voorsprong van tien punten bij 36-46. Een dringende reden voor coach Peter van Noord om in een time-out zijn mannen weer de juiste richting op te krijgen en dat lukte. Koopman scoorde twee driepunters en ook Boyd van de Vuurst de Vries, die niet zijn beste wedstrijd speelde, gooide er een driepunter in. Het verschil was nog maar twee (49-51). Nu was het aan de Rotterdamse coach Van Helfteren om een time-out aan te vragen. Bij 55-55 was de wedstrijd een minuut voor het einde van het derde kwart weer volledig in balans. Bolden Brace zette de eindstand van de derde periode met een driepunter op 61-57 en daarmee was de Rotterdamse voorsprong volledig tenietgedaan.

Spanning
Het vierde en laatste kwart stond vol spanning, beide ploegen waren bijzonder aan elkaar gewaagd en geen van beiden wist van opgeven. Een minuut voor het einde was het wederom stuivertje wisselen als Brussen de Suns op 80-79 een minimale voorsprong bezorgde. In deze laatste minuut kon Van der List nog wel twee keer naar de vrije worplijn, maar hij wist de eerste niet te verzilveren. De tweede werd bewust gemist in de hoop dat het balbezit aan Rotterdamse zijde viel. Met de verdedigende rebound voor de Suns trok Feyenoord hier aan het kortste eind, wat restte was een koelbloedige Koopman die namens zijn ploeg de overwinning naar zich toe trok met twee vrije worpen.

Met 35 om 36 rebounds, vijf om zes steals, zestien voorsprong wisselingen, tienmaal een gelijke stand en een nagenoeg gelijk schotpercentage waren beide clubs in deze strijd behoorlijk aan elkaar gewaagd. Eindstand 84-79.

Toon meer

Wop van Eis

Wop is de vaste basketbalverslaggever van Regio Noordkop. Namens de omroep volgt hij de Den Helder Suns.

Wellicht ook interessant

Back to top button