Den Helder

Een op de tien Noord-Hollanders gescheiden: Den Helder op tweede plaats

Noord-Holland – In 2022 was één op de tien Noord-Hollanders gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Den Helder staat op plek twee in de top vijf gemeentes met meest gescheiden inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In Noord-Holland was vorig jaar 9,8% van de inwoners gescheiden. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. In Den Helder ligt het percentage met 12,5% nog wat hoger. Eén op de acht inwoners is dus gescheiden. Ook zijn de scheidingscijfers in andere gemeenten in kaart gebracht. In Hollands Kroon lag het percentage in 2022 op 8,48, op Texel was dat 10,31. De vijf Noord-Hollandse gemeenten met de meeste gescheiden inwoners is als volgt:

  • Zandvoort (13,7% van de inwoners is gescheiden)
  • Den Helder (12,5% van de inwoners is gescheiden)
  • Enkhuizen (11,6% van de inwoners is gescheiden)
  • Laren (11,5% van de inwoners is gescheiden)
  • Hoorn (11,4% van de inwoners is gescheiden)

Veel scheidingen in maart
Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit. “Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact.”

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button