Ingezonden

Welke autoverzekeringen zijn er allemaal?

Advertentie:

In Nederland is iedereen volgens de wet verplicht om zijn auto te verzekeren. Heb je net een andere auto gekocht? Vergeet dan niet om hier direct een autoverzekering bij af te sluiten. Hoe langer je hiermee wacht, des te langer het duurt voordat je met het voertuig de openbare weg op mag. Het afsluiten van een autoverzekering is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Dit komt doordat je uit verschillende verzekeringen kunt kiezen. Om het voor jou wat makkelijker te maken, vertellen wij je hier welke autoverzekeringen er allemaal zijn. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen wat de beste verzekering voor je auto is.

Drie basisdekkingen
Wie zijn auto wil verzekeren moet uit één van de drie basisdekkingen kiezen. Deze zijn bij nagenoeg iedere verzekeraar hetzelfde. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn en waar je precies voor verzekerd bent? Hieronder zetten we de drie basisdekkingen onder elkaar en lichten we ze kort toe.

1. Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
Iedere Nederlander moet zijn auto minimaal verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Met een WA verzekering voor je auto ben je uitsluitend verzekerd voor schade die je met jouw auto aanricht bij anderen. Schade aan jouw eigen auto valt niet binnen de dekking van een WA-verzekering.

  1. WA + Beperkt Casco
    Staat de dekking WA je niet aan? Dan kun je voor WA + Beperkt Casco kiezen. Je bent dan niet alleen verzekerd voor schade die je met jouw eigen auto bij een ander aanricht. Bepaalde schade aan jouw eigen auto valt namelijk ook binnen de dekking. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade aan je auto door diefstal, inbraak, joyriding, brand, storm, een botsing met loslopende dieren, de natuur en ruitschade.

  2. WA + Volledig Casco (allrisk)
    De meeste uitgebreide dekking voor een auto is WA + Volledig Casco. Deze dekking staat ook wel bekend als allrisk autoverzekering. Dit komt doordat je niet alleen verzekerd bent voor de zaken die we hierboven al noemden, maar ook voor vandalisme, een aanrijding en een botsing.

Aanvullende autoverzekeringen
In principe is het voldoende om één van de drie bovenstaande autoverzekeringen af te sluiten. Toch zijn er mensen die deze dekkingen niet ver genoeg vinden gaan. Daarom bieden veel verzekeraars je de mogelijkheid om aanvullende autoverzekeringen af te sluiten. Een voorbeeld van zo’n aanvullende verzekering is de inzittendenverzekering. Hiermee verzeker je niet alleen schade aan de bestuurder en eventuele passagiers, maar ook schade aan spullen in of op het voertuig. Daarnaast kun jij je ook nog aanvullend verzekeren voor pechhulp. Met deze aanvullende autoverzekering ben je verzekerd voor hulp als je onderweg pech krijgt.

Neem de leeftijd van je auto als uitgangspunt
Wil je overstappen van autoverzekering, maar twijfel je wat de beste verzekering is? Neem dan de leeftijd van je auto als uitgangspunt. Auto’s die ouder zijn dan tien jaar worden vaak alleen verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid. Dergelijke auto’s hebben namelijk geen bijzonder hoge dagwaarde meer. Is jouw auto tussen de zes en tien jaar oud? Dan is WA + Beperkt Casco de beste optie. Voor auto’s jonger dan zes jaar wordt vaak een allrisk autoverzekering afgesloten. Dit komt vooral doordat dergelijke auto’s vaak nog een behoorlijk hoge dagwaarde hebben. Omdat een allrisk verzekering de meest uitgebreide dekking heeft, betaal je hier ook de hoogste premie voor.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button