Den Helder – Omwonenden zijn totaal niet blij met de plannen van de gemeente Den Helder om tien tot twaalf wooneenheden voor dak- en thuislozen te realiseren aan het Tuinderspad, tussen de RK begraafplaats St. Jozef en de volkstuinen. Dat werd duidelijk tijdens de inloopavond die de gemeente donderdagavond voor haar inwoners had georganiseerd in Hotel Den Helder.
In de zaal waar de inloopbijeenkomst plaatsvond, waren verschillende medewerkers van de gemeente aanwezig, waaronder gebiedsregisseurs en wijkbeheerders. Ook wijkagenten en boa’s waren aanwezig om bewoners te woord te staan. Het doel van de avond was immers de vragen die omwonenden hebben zo goed mogelijk te beantwoorden, maar ook te inventariseren hoe zij tegen het project aankijken. De aanwezigen werd gevraagd een formulier in te vullen en daarop hun zienswijzen te formuleren.
Kritische bewoners
De inloopavond duurde van 19.00 uur tot 21.00 uur, maar om 19.10 uur zat de zaal al vol. Veel belangstelling dus en tijdens een rondje door de zaal werd al snel duidelijk waarom. Ten eerste vinden veel bewoners de locatie niet geschikt voor het huisvesten van dak- en thuislozen. Ze vinden dat het te dicht bij woningen ligt (“bijna in de achtertuin”, zegt een aanwezige) en vrezen dat dit overlast zal veroorzaken.
Niet alleen het ‘not in my backyard’ principe speelt een rol. Zo vertelt één bewoonster dat zij als GZ-psycholoog veel met deze doelgroep te maken heeft en juist daarom van mening is dat de beoogde locatie niet goed is. Volgens haar is de plek aan het Tuinderspad slecht bereikbaar voor hulpdiensten, wat onwenselijk is, en zijn voor de dak- en thuislozen veel vluchtmogelijkheden in het geval van escalatie. Het opstellen van huisregels heeft weinig zin, denkt zij. “Deze mensen zijn niet in staat zich daar aan te houden.”
Toespraak
Met zo ongeveer zes mensen vanuit de gemeente tegenover een kleine honderd omwonenden, waren bewoners ook vooral met elkaar in gesprek. Totdat één van hen de aandacht van de zaal vroeg om de gemeente namens alle omwonenden toe te spreken. De man sprak duidelijke taal: “Wij zijn het volstrekt oneens met dit voornemen. Een volkomen verkeerde en onaanvaardbare locatie. Wij zitten hier niet op te wachten.”
Verder wees de spreker op de sluiting van ijssalon Bella Gioia en problemen op het treinstation Den Helder vanwege de overlast van dak- en thuislozen. “Het is een illusie om te denken dat op deze locatie aan het Tuinderspad niet dergelijke problemen zullen ontstaan voor omwonenden, tuinders en vele passanten die van de prachtige natuur genieten.” Tenslotte verzocht hij de gemeente terug te komen op het voornemen. “Laten we een gang naar de rechter voorkomen.” Na zijn toespraak volgde een luid applaus vanuit de zaal.
Dit zijn mensen die NIET door DNO geholpen willen worden veel al met alcohol en drugsverslaving.
Ook met de vestiging van DNO in de Visbuurt destijds hadden de instanties mooie praatjes, over huisregels, handhaving, en dat soort dingen.
Nou er werd en wordt nog steeds in de overdekte stegen gehandeld.
Al diverse schreeuw en vechtpartijen gezien daar, pissende en poepende bewoners in de stegen…
Het is een verkeerde locatie zeker met al die tuinverenigingen waar in de avonduren en nacht niemand is, vragen om moeilijkheden als inbrak, diefstal.
Terug denkend aan afgelopen zomer in het park waar verslaafden mensen bedreigden, zelfs een horecazaak haar deuren sloot.
Waar was de gemeente met het handhavingsverhaal?
Waar was de politie?
Waarom is er nooit ingegrepen voordat de zaak escaleerde?
De gemeente heeft mooie woorden en beloftes maar die kennen we.
Ronduit onverstandig inderdaad. Zeker met de track record van Den Helder / Jan de Boer, kunnen we er niet op rekenen dat dit op een acceptabele en veilige manier uitgevoerd gaat worden. We moeten juist af van alle goede verstopplekjes zonder noemenswaardig toezicht of sociale controle voor probleemgevallen. Dit is problemen verstoppen en niet werken aan een oplossing.
Waar was de wethouder tijdens deze bewonersavond? Zowel op dit medium als in de krant wordt het niet duidelijk of de wethouder bij deze avond aanwezig was..
Het plaatsen van containerwoningen is een Politiek besluit. Niet een besluit waar ambtenaren beslissingen mogen nemen. Het lijkt er dan, op dat de Wethouder wegduikt als het gaat om burgerparticipatie. Het “Kroonjuweel” van deze gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders.
Dat er woningen voor deze doelgroep moeten komen is duidelijk. Het is immers vreemd te noemen dat asielzoekers in hotels worden opgevangen, en onze eigen dak en thuislozen geen goede opvang krijgen. En soms ook genoodzaakt zijn buiten te slapen.
Ook hoeven we niet te ontkennen dat een deel van de doelgroep overlast veroorzaakt. Maar laten we niet vergeten dat er ook een grote groep is, die geen overlast veroorzaken. En door bijvoorbeeld een scheiding of onverwachte werkeloosheid dakloos zijn geworden.
Voorzieningen zijn dan ook hard nodig. Maar met de mensen te “verstoppen” op het Tuinderspad, help je niemand. Daarbij is het niet eens belangrijk dat er een “villawijk” naast het Tuinderspad zit.
Er moet een plek worden gezocht waar er zicht is op deze woonvorm. Op een zicht locatie zullen de bewoners met een verslaafde en/of criminele achtergrond beter in beeld zijn. Want je kunt wel camera’s op de woonunits zetten, maar permanente camerabeveiliging kun je niet toepassen in de omgeving.
In de raad 2010 – 2014 zijn deze woningen ook al ter spraken geweest. Toen werd een locatie tussen de waddenzeestraat en de nieuwe weg genoemd. Recht tegenover het politiebureau. Een prima zicht locatie, waarbij de afstand tot een woonwijk redelijk te noemen valt. Maar waar het winkelcentrum evengoed bereikbaar is als bij het Tuinderspad.
Je kunt daar ook meer woningunits kwijt. Ook voor spoedzoekers, die dakloos dreigen te raken door een scheiding, baanverlies of een andere reden. Als er meer mensen wonen die niet op overlast uit zijn, wordt het ook lastiger voor de overlastgevers om overlast te geven. Onder druk van sociale controle, is het lastiger om overlast te veroorzaken. En gebeurt dit wel, dan kun je de overlastgevers de woning ontnemen.
Een verslaafde kunt je niet altijd dwingen om af te kicken. Maar je kunt een verslaafde wel leren hoe ze zich moeten gedragen. Met daarbij de zorg die ze nodig hebben.
de wethouder was er niet omdat het al besloten is, zulk soort avonden en loze woorden als burgerparticipatie zijn voor de buhne