
Wieringerwaard – Ook in Den Helder is het raadsleden niet ontgaan dat het raadscafé een mooi concept is om met inwoners in gesprek te gaan over wensen of zaken die hen erg raken. Tijdens het raadscafé in dorpshuis de Oude school in Wieringerwaard waren dan ook twee gemeenteraadsleden, een ambtenaar en een wethouder uit Den Helder aanwezig om te zien hoe deze werkwijze aan zou kunnen sluiten bij het Helderse vergadermodel.
In vier sessies van een kwartier werd per raadslid de helft van de acht tafels aangedaan om kennis te nemen van de grieven, verbeterpunten of wensen van inwoners, ondernemers of instellingen op het beleid in Hollands Kroon. Vooraf werd door Arnold Phillipsen namens gastfractie Senioren Hollands Kroon aangegeven dat raadsleden op deze avond geen directe beloften of toezeggingen zouden doen, maar wel aandachtig zouden luisteren en de inbreng mee terug zouden nemen naar hun fractie om te zien of oplossingen mogelijk zouden zijn.
Participatie van onderop
Zowel wethouder Zuiddam als ambtenaar Martijn uit Den Helder zagen dat het raadscafé qua participatie goed was voor de volksvertegenwoordigende rol van de gemeenteraad. “Een laagdrempelige manier voor inwoners om in gesprek te raken met verschillende gemeenteraadsleden. Ook het onderbouwen van hun standpunten met diverse documenten, situatietekeningen en foto’s geeft veel meer mogelijkheden dan de toch vaak nerveuze vijf minuten inspreken op een raads- of commissievergadering”, zei Martin Zuiddam. “Het is ook mooi om te zien dat je met meerdere mensen informeel naar een door inwoners aangedragen onderwerp kunt kijken om te zien of je samen een oplossing kunt verzinnen. Je ziet dat je in dit soort gesprekken heel snel tot de kern en dus oplossingsrichtingen kunt komen.”
Gemeenteraadslid Marije Boessenkool (GroenLinks Den Helder) denkt dat het raadscafé een prima, laagdrempelige manier is voor inwoners om in contact te komen met de gemeenteraad. “Het mooie is dat het over echt van alles kan gaan, van verkeerssituaties tot bestemmingsplannen en van klachten tot ideeën. Er is tijd om vragen te stellen en raadsleden gaan echt in gesprek met de inwoners. Ik vond het ook goed om te zien dat er aan het begin van de avond heel duidelijk gemaakt werd wat er wel en niet verwacht kon worden van de gesprekken”, aldus Boessenkool.
Veel van elkaar geleerd
Ook gemeenteraadslid Bouke Niggendijker (Beter voor Den Helder) had een mooi en dynamisch contact met de inwoners gezien. Hij merkte wel dat raadsleden en inwoners niet altijd op elkaar aansloten waren qua kennis over het onderwerp enerzijds en de beleidsregels of mogelijkheden anderzijds. “Daar werd dus ook heel veel van elkaar geleerd”, zei het Helderse raadslid. Het viel hem verder op dat inwoners en ondernemers erg goed meedachten en zelf ook met oplossingen kwamen.