Den Helder

Onderwijsbestuurders Den Helder ondertekenen Blue School Convenant

Advertentie:

Den Helder – Bestuurders van kinderopvang- en onderwijsinstellingen in Den Helder ondertekenden vrijdagmiddag samen met wethouders Niels Nanning en Fotigui Camara het officiële Blue School Convenant. Dat gebeurde tijdens het Blue School Event in theater De Kampanje. Met dit convenant bundelen scholen, kinderopvangbesturen en het college van de gemeente Den Helder hun krachten om leerlingen structureel te betrekken bij maritieme en water gerelateerde thema’s.

Als Blue School committeert een onderwijsinstelling zich aan het vergroten van bewustzijn over het maritieme milieu bij leerlingen. Het Blue School Convenant zorgt ervoor dat kinderopvang- en onderwijsinstellingen in Den Helder hierin een doorlopende leerlijn creëren. De gemeente Den Helder ziet het convenant als een belangrijke stap in het structureel verankeren van waterwijsheid in het onderwijs. Den Helder, als stad omringd door water, wil hiermee een voortrekkersrol vervullen in praktijkgericht en duurzaam onderwijs dat jongeren voorbereidt op een toekomst in de maritieme en offshore sector.

Wethouder Niels Nanning sprak de onderwijsbestuurders toe.
Deze doelstellingen werden door de aanwezige wethouders nog eens benadrukt bij de ondertekening van het convenant in De Kampanje. “Het maritieme thema geeft ons veel kansen in Den Helder. Daardoor hebben we niet alleen een rijke historie, maar ook een rijke toekomst. We hebben als Den Helder goud in handen als het gaat om bedrijvigheid op zee. Door jullie deelname aan het Blue School programma weten we leerlingen daar nu beter voor te enthousiasmeren”, aldus wethouder Nanning. Ook wethouder Camara onderschreef het belang van het Blue School Convenant: “We ondernemen niet individueel actie, maar zoeken de verbinding op ten behoeve van een groter goed. Hiermee zorgen we ervoor dat de jeugd een toekomst ziet in Den Helder.”

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

16 reacties

  1. Ik zou ze eerst ‘ns fatsoenlijk leren rekenen, lezen en schrijven. Maar dat lijkt wel bijzaak tegenwoordig. Een school moet vooral leuk zijn…

  2. Ik zal wel weer een afwijkende mening hebben, maar ik ben hier eigenlijk helemaal niet blij mee. Op de Helderse scholen en kinderdagverblijven zullen namelijk ook genoeg (misschien wel een meerderheid zelfs) kinderen zitten, die later helemaal niet aan de slag willen in maritiem of off-shore. En heel eerlijk gezegd, denk ik dat de stad Den Helder juist bewijst, dat er voor velen helemaal niet zulke prachtige kansen in de sector lagen (Den Helder is alles behalve “rijk”). Of de kansen waren er, maar dan is er maar door een vrij select clubje echt voordeel uit gehaald. En dat zet op zijn minst vraagtekens bij de voorgespiegelde kansen (noem het kansen, noem het luchtkastelen) voor die rijke toekomst.

    Ik zou het vooral heel prettig vinden om te weten, wat dit nu concreet precies inhoudt. Ik zou het namelijk erg jammer vinden als door een dergelijk ideetje ineens merkbaar minder tijd zou zijn voor andere onderwerpen. Ook lijkt het er sterk op, dat deze ontwikkeling vooral gedreven is door een industrie die een kweekvijver nodig heeft voor nieuw aanwas, omdat die blijkbaar niet of maar heel moeilijk aan te trekken is vanaf elders. Maar dat gaat wat mij betreft niet ten koste van de algemene ontwikkeling van mijn kinderen.

    Ik heb me juist altijd afgevraagd, waarom er nou juist een “stad omgeven door water” geen schoolzwemmen aangeboden wordt bijvoorbeeld. Dus tot voor kort was er eigenlijk vanuit het belang van de schoolkinderen niet zo heel veel aandacht voor al dat water om de stad. Mij bekruipt het gevoel, dat de aandacht er nu is omdat er iets gehaald moet worden. En op deze manier kun je mensen het gewoon opleggen, zonder dat ze daar ook maar enig weerwoord of keuze in hebben.

    Afhankelijk van de concrete gevolgen van een project als dit, zullen wij zeker overwegen om onze kinderen buiten Den Helder naar de middelbare school te sturen. Dan maar een treinabonnement en bijvoorbeeld naar Schagen. Daar shoppen we tegenwoordig ook al, dus dat begint al een beetje bekend terrein te worden.

  3. Bas, ik ben het met je eens! Toen mijn kinderen nog op school zaten werden ze ook heel erg gestimuleerd om de techniek kant op te gaan want ‘dat past bij de regio”. Ik was me daar heel bewust van en ben op eigen houtje met ze langs diverse scholen buiten Den Helder naar open dagen gegaan zodat ze een breder toekomstperspectief voor zich zagen. Ze hebben allebei niet voor techniek gekozen. Kinderen/jongeren hebben die bredere input wel nodig. Ik vrees ook dat dit Blue School convenant een vernauwing van het onderwijsaanbod kan betekenen. Leuk voor de regio, maar kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen op een manier die bij ze past, niet wat de regio past.

    1. mankeert niets aan een technische opleiding, ouders pushen de richting die ze voor hun kroost voor ogen hebben te veel, laat ze lekker zelf iets uitzoeken waar ze gelukkig van worden, standaard NL gepamper en betweterij

      1. Nee, laat dat pushen maar aan de gemeente over dan? Ik kan je nu al vertellen welke richting mijn oudste niet ingaat. Dus in mijn perspectief is zoiets gewoon afbraak van haar eigen ontwikkeling.

        Met een technische opleiding is pas iets mis, als hij je opgedrongen word of ze je van jongs af aan al die kant on duwen. Het liefst beginnen ze al op het kinderdagverblijf.

        Dit is gewoon niet in het belang van de kinderen.

        1. en wat wil uw oudste zelf? heeft ze eigen inbreng of pushed u haar in de richting die u denkt goed te zijn voor haar?

          1. Dat mag ze dus zelf invullen. Dat hoeft niet conform Blue School convenant gestuurd te worden. Maar als ik kijk naar haar interesses, dan weet ik nu vooral wat het niet zal worden. Dat zie je nu al wel een beetje.

      2. RB, er mankeert inderdaad helemaal niets aan een technische opleiding als dit de richting is die passend is en gewenst door de leerling zelf. Mijn kinderen (mannen inmiddels) hadden echter totaal geen interesse, maar werden toch die kant op “gestimuleerd”. Wij hebben onze jongens meegenomen naar vele open dagen op diverse scholen en ze gewezen op alle mogelijkheden. En ze 100% vrijgelaten in hun keuze. Doordat ze iets hebben gekozen dat hun interesse had en waarvoor ze enige aanleg hadden, hebben ze met plezier en zelfvertrouwen geleerd en gestudeerd. Beiden hebben een goede baan en veel plezier in wat ze doen. Daar hebben ze op jonge leeftijd echt wel wat hulp en begeleiding bij nodig gehad. Want hoe weet je op jonge leeftijd wat je mogelijkheden zijn? Ik vind het belangrijk dat je als ouders én als onderwijsaanbieder niet gaat lopen pushen en teveel sturen in een bepaalde richting.

  4. Laten wij ons niet misleiden, dit is geen onderwijs. Dit is misleiding ‘

    1. Ik laat me binnenkort graag uitgebreid informeren door school over de concrete gevolgen. Op dit moment hebben wij namelijk nadrukkelijk niet gekozen voor een school, die zich laat misbruiken voor iets dergelijks. Als ik nu moet kiezen, wordt het gewoon geen Blue School. Ik ben verre van overtuigd, eerder ongerust door een dergelijke inmenging in persoonlijke ontwikkeling.

      1. Het woordje “ik” komt erg vaak voor in reacties over “hun” toekomst

        1. En het is goed dat ouders daar voor gaan staan inderdaad. Want het is wel duidelijk dat ze bij de gemeente Den Helder en nu zelfs de schoolbesturen niet zo heel veel hebben met de “ik” van onze kinderen. Die willen eigenlijk niets liever dan hun “eigen ik” omvormen tot iets wat ze wel kunnen gebruiken.

          Maar ik ben erg benieuwd wat het concreet allemaal in gaat houden. Dit soort indoctrinatie hoort niet thuis in de schoolbanken. Als er – facultatief – naast het lesprogramma bepaalde zaken gedaan worden, dan vind ik het prima. Maar…. dat kost geld en dan weet je natuurlijk al genoeg. Nee, die kinderen moeten waarschijnlijk andere dingen opgeven ten gunste van de maritieme industrie. En dat zou voor mij dus echt de grens zijn. Sterker nog, dan denk ik dat ik het vertrouwen in het schoolbestuur in 1 klap kwijt ben.

          Prima dat de maritieme industrie dingen wil, maar dat mag dan mooi voor hun eigen rekening. Dat hoeft niet ten koste van andere – mimnstens zo belangrijke – dingen.

          1. Zou zo de politiek in kunnen met dit soort wat krom is recht lul antwoorden

  5. Bas, goed dat je er alert op blijft. Je kinderen moeten inderdaad eigen keuzes kunnen maken over hun toekomst en daar hebben ze een brede input voor nodig die verder reikt dan een voorop gezet en toegespitst (maritiem) onderwijsaanbod die de regio ten goede komt. De leerlingen die interesse hebben hebben kiezen hier sowieso wel voor.

  6. STOP met deze onzin, bedacht door oude blanke mannetjes en vrouwtjes (zie foto)!
    * Het kost handen vol geld en kinderen hebben meer behoefte aan de primaire zaken van het onderwijs, lezen, schrijven en rekenen. Ieder uur hier niet aan besteed is een uur te weinig.
    * Het aantal kinderen dat bereikt wordt en de beperktheid van vervolgopleidingen staat niet in relatie tot de inspanning.
    * Besteed i.p.v. “blauwe schooltjes”meer aandacht aan maatschappelijke kwesties, mentale weerbaarheid, kans- en rechtsgelijkheid, racisme en discriminatie, depressiviteit en verdraagzaamheid. Investeer hierin!
    * Onderwijs beperk je tot onderwijs en stop een keer met ego en zelf verrijkende projectjes. Keer terug naar de basis.
    De wereld staat in de fik en de achterlijke niets bijdragende projectjes moeten stoppen. Als kinderen iets met water willen doen, dan zal dit uit hun eigen intrinsieke motivatie moeten komen, net zoals alle andere duizenden keuze mogelijkheden.

  7. Deze heb ik hier op Regio Noordkop nog niet gezien volgens mij: https://www.denheldersdagblad.nl/gemeente/noord-holland-den-helder-en-defensie-investeren-in-het-maritiem-cluster-van-den-helder

    Dan weten we meteen allemaal, waar de scholen aan mee moeten gaan werken. Gek genoeg gaat het in bovenstaand artikel wel over investeringen en dure wensen, maar lijkt het Blue School stukje toch meer een gevalletje “met gesloten beurzen”. Het mag duideljk zijn welke belangen er hier behartigd worden: niet die van de schoolkinderen.

Wellicht ook interessant

Back to top button