Politiek

Poging om Zeestad BV/CV te ontmantelen mislukt

Advertentie:

Den Helder – Behoorlijk Bestuur en de PVV Den Helder hebben woensdag tevergeefs geprobeerd een einde te maken aan Zeestad BV/CV. Via een motie trachtten zij het college op te dragen om de bestaande constructie uiterlijk op 1 juli 2024 te beëindigen en hiervoor in de plaats geen ‘Zeestad 2.0’ op te richten. De fracties vinden dat Zeestad BV/CV te veel gemeenschapsgeld kost en dat de zeggenschap over ontwikkelingsplannen weer bij de gemeente moet liggen. De motie kon alleen op steun van Samen Actief rekenen en sneuvelde met 21 stemmen tegen 7.

Behoorlijk Bestuur wilde Zeestad BV/CV eigenlijk per direct ontmantelen. Zo diende fractievoorzitter Sylvia Hamerslag naast de motie ook een amendement in over het schrappen van de gereserveerde € 900.000,- aan bureaukosten voor Zeestad in 2024. Dit geld is bestemd voor de lopende projecten van Zeestad. “De gemeente moet weer aan het roer staan”, vindt Hamerslag. Ook dit amendement werd niet aangenomen.

Zeestad is sinds 2008 verantwoordelijk voor de stedelijke ontwikkeling in Den Helder. Bekende projecten van de ontwikkelaar zijn bijvoorbeeld het stadspark, Halter Bellevue en de Seasaw. Volgens verantwoordelijk wethouder Wouters is het niet wenselijk om deze “efficiënte taakverdeling” te beëindigen. Ook de directeur van Zeestad, Marichel Weel, vertelde in een eerder gesprek met Regio Noordkop dat de meerwaarde van Zeestad volgens haar juist ligt in het feit dat de BV/CV los staat van de politiek en daardoor volledige focus kan houden op de stedelijke ontwikkeling.

Politieke stemmingmakerij
“Zeestad BV/CV is iets wat los van politieke stemmingmakerij doorgaat met zijn taak”, zei Weel destijds. Dat Zeestad politieke stemmingmakerij met zich meebrengt is woensdag maar weer eens gebleken. Zo omschreef Sylvia Hamerslag Zeestad BV/CV als “een zware locomotief die draait als een diesel op brandstof van de VVD”, waarop Jan de Leeuw (PvdA) zei: “Wij doen daar graag een paar liter bij. Wij zijn ontzettend blij met Zeestad.”

Los van het feit dat de VVD positief tegenover Zeestad staat, had Kees Visser een kritische vraag voor de indieners van de motie over het beëindigen van Zeestad. “Hoeveel procent van onze begroting wordt uiteindelijk besteed aan Zeestad?” Toen hier geen antwoord op kwam, gaf Visser deze cijfers zelf. Namelijk: slechts 0,11 procent van de totale begroting in 2024 is beschikbaar gesteld voor Zeestad. Volgens Visser moet er een einde komen aan de stemmingmakerij over de verbonden partijen door te zeggen dat er “heel veel geld” mee gemoeid is.

Ook partijen die zich in het verleden kritisch hebben uitgelaten over Zeestad, zoals GroenLinks en de D66, distantieerden zichzelf van de motie en het amendement om een punt achter de samenwerking te zetten. Beide fracties willen graag praten over de mogelijkheden van een ‘Zeestad 2.0’. Daar moet de raad eind dit jaar een besluit over nemen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. De gemeenteraad moet nodig op debattraining en leren hoe zij goede moties en amendementen schrijven. De begrotingsvergadering was een grote aanfluiting, zonder enig debat op wat voor onderwerp dan ook.

    Een begroting van 255 miljoen afraffelen in nog geen 3 uur tijd, is gewoon beschamend.

    Zelfs over een belangrijk onderwerp als Zeestad BV/CV werd niet gedebatteerd.
    En dan moet je niet met een botte bijl een motie en amendement indienen, waar in de toelichting wel waarheden staan. Maar niets te maken hebben met het besluit wat wordt gevraagd.

    Het gevraagde besluit in het amendement was het schappen van € 900.000,- bureau kosten. Daar was op zich niets mis mee.
    Dat je in de toelichting zegt dat Zeestad BV/CV veel geld kost. En dat de gemeente geen zeggenschap heeft, is bij dit onderwerp even niet van belang.

    Wat wel van belang is, maar niet in de toelichting stond. Dat op 31 december 2023 het contract tussen Zeestad BV/CV, Gemeente Den Helder en Provincie Noord Holland automatisch beëindigd wordt. Als er geen vervolgafspraken worden of zijn gemaakt.
    Daar had je dan ook het debat over kunnen openen, door aan alle partijen te vragen. Waarom dit nog niet is geregeld.

    Maar ook de motie van Behoorlijk Bestuur en PVV over de ontmanteling van Zeestad BV/CV was niet juist. Bij het besluit werd gevraagd;
    1. Uiterlijk 1 juli 2024 de bestaande constructie met Zeestad CV/BV te beëindigen
    2. Hiervoor in de plaats geen nieuwe soortgelijke of andere constructie met Zeestad BV/CV of anderen aan te gaan;

    Na 31 december 2023, is het huidige contract met Zeestad BV/CV al eindig. En zolang er geen document beschikbaar is dat het contract verlengt wordt door de Provincie. Kan er niets meer worden beëindigd, omdat het contract al beëindigd is….

    Met punt 2 is verder niets mis, alleen zal er een tijdelijke constructie moeten komen om de nog niet afgebouwde projecten uit het uitwerkingsplan 2008 af te kunnen maken. Deze projecten zijn in afrondende fase, maar is niet mogelijk om voor 31 december af te ronden.

    Er is dus niet goed nagedacht over de motie en de amendement over zeestad BV/CV.
    En eigenlijk kwamen deze motie en amendement al te laat. Dat is niet de schuld van de indieners PVV en Behoorlijk Bestuur. Maar is de schuld van de gehele raad, en mischien nog wel meer door het College van Burgemeester en Wethouders.

    Het plan Zeestad 2.0 waar de Burgemeester en Wethouders hun mond vol van hebben, en de coalitie steunt. Had begin dit jaar al besproken moeten worden in de gemeenteraad. En had uiterlijk deze maand een definitief raadsbesluit moeten komen voor een doorstart naar Zeestad 2.0 met de voorwaarden die de gemeenteraad daar aan wil stellen of er zou een besluit moeten zijn dat de werkzaamheden van Zeestad, incl. personeel weer in handen van de gemeente zou moeten komen. (De huidige directie stapt dan vanzelf op, omdat ze niet voor een ambtenaren salaris gaan werken)

    Daarnaast ging Wethouder Michiel Wouters ook grof de fout in op de vraag die gesteld werd door Kees bazen van Samen Actief. Of de gemeente Zeestad de opdracht had gegeven om op Willemsoord een hotel te bouwen. Michiel Wouters antwoorde daarop dat zeestad al vanuit het Uitwerkingsplan 2008 opdracht had gekregen om een hotel te bouwen op Willemsoord.

    Dit is een onjuiste uitspraak van de Wethouder Michiel Wouters. In het uitwerkingsplan staat een hotel op Willemsoord als denkrichting. Om precies te zijn, het zou voorstel baar kunnen zijn. Maar in de zelfde denkrichting staan ook woningen op Willemsoord, wat niet eens is toegestaan op Willemsoord.

    Het is dus nog steeds niet duidelijk wie opdracht heeft gegeven voor een hotel op Willemsoord.
    Het uitwerkingsplan wat is vastgesteld door de gemeenteraad bevat geen opdracht voor de bouw van een Hotel. De wethouder kan zich dus niet verschuilen achter het uitwerkingsplan, en zal de raad alsnog moeten vertellen, wie de opdracht heeft gegeven.

    De algemene conclusie van de begrotingsbehandeling is dat veel partijen geen kennis hebben van de dossier. En alleen politiek bedrijven met de documenten die ze tijdens een raadsvoorstel krijgen aangereikt.

    De gemeenteraad nodig op debattraining moet, zodat ze hun wensen ook in de raadzaal duidelijk kunnen maken. En het debat kunnen aangaan met de de paar ervaren debaters als Kees Visser, Rogier Bruin Van de VVD. Marije Boesekool Groen links, Hans Verhoef D66 en Edwin Krijns CDA. In principe 5 raadsleden met dossier kennis. Maar er zit er ook één tussen die andere raadsleden de mond kan snoeren met klinkklare onzin.. En dat komt mede omdat de rest van de raadsleden niet de dossier kennis heeft om dit raadslid op zijn fouten te wijzen… Het zal ons ook niets verbazen dat dit raadslid het er ook om doet, gewoon even testen wat voor kennis er in de raad zit.

Wellicht ook interessant

Back to top button