Noord-Holland

Noord-Hollandse politie bekeurt gemiddeld tweeduizend fietsers per maand

Regio – Maandelijks bekeurt de politie in Noord-Holland gemiddeld 2.030 fietsers voor bellen of appen en rijden zonder licht. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB in het kader van hun jaarlijkse fietsonderzoek. Ook fietsdiefstallen werden in het onderzoek onder de loep genomen.

De Noord-Hollandse fietser gedraagt zich klaarblijkelijk het meest onbehoorlijk in het verkeer. Ongeveer 31,4 op de 10.000 inwoners kregen een boete voor fietsen zonder verlichting. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners. Voor appen of bellen tijdens het fietsen werd in Noord-Holland eveneens een relatief groot aantal overtredingen begaan. Het Noord-Hollandse gemiddelde van 18,4 boetes per 10.000 inwoners ligt ruim boven het gemiddelde. Het landelijk gemiddelde is 13,9 boetes per 10.000 inwoners, waarbij de meeste boetes in de provincie Groningen werden uitgeschreven (25,7 op 10.000).

Fietsdiefstal
In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23 procent. Per 10.000 Noord-Hollandse inwoners worden er liefst 53,5 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde staat Noord-Holland op de laatste plek als provincie.

Infographic Fietsen in cijfers

Infographic fietsen en fietsaccessoires door beslist.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button