Hollands KroonPolitiek

Onafhankelijk Hollands Kroon wil opheldering over legeskosten datacenters

Hollands Kroon – De fractie van Onafhankelijk Hollands Kroon heeft vragen ingediend bij het college B&W over de korting op de legeskosten die zij hebben verleend voor de bouw van de datacenters.

Eerder stelde de fractie van GroenLinks ook vragen over dit onderwerp. Wethouder Theo Groot gaf toen aan dat er gekozen is voor een korting omdat “het reguliere percentage tot een buitenproportioneel hoge aanslag zou leiden die niet in verhouding staat tot de hoeveelheid werk die ervoor moet worden verricht door de gemeente” en er dus geen sprake was van onreglementaire kortingen. Legeskosten moeten worden betaald aan de gemeente bij het verlenen van een vergunning en worden door de gemeente gebruikt om de kosten die bij de aanvraag komen kijken te dekken. De gemeente kan hierop geen winst maken, omdat de legeskosten de daadwerkelijke kosten niet mogen overschrijden.

De fractie van OHK is bang dat de gegeven korting op lange termijn gevolgen kan hebben voor de inwoners en dat zij moeten gaan meebetalen aan de gemeentelijke kosten voor de datacenters. Ook schept het mogelijk een precedent voor andere ondernemingen om korting op de legeskosten te gaan vragen. Zij willen daarom nu onder andere graag meer weten over hoe de korting tot stand is gekomen en of dit ook het geval is geweest bij het Windpark Wieringermeer. Het college heeft dertig dagen om de vragen te beantwoorden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button