Kop van Noord-HollandPolitiek

Regionale Energiestrategie gepubliceerd: Nieuwe plekken voor opwekken zonne-energie

Advertentie:

Regio Noordkop – De Regionale Energiestrategie (RES 1.0) is woensdag gepubliceerd. In de Noordkop zijn tien nieuwe kansrijken gebieden aangewezen voor de opwekking van duurzame energie. Het gaat hierbij vooralsnog enkel om zonne-energie. Voor uitbreiding van de windenergie is aanvullende verkenning nodig.

Het doel is om in 2030 2,27 TWh op te wekken in de regio. Dit is momenteel 1,75 TWh. Om dit te realiseren moet er 1106 hectare aan zonnepanelen bijkomen. De helft van deze energie kan worden opgewekt via zonnepanelen op grote daken. Deze daken zijn verspreid beschikbaar over de hele Noordkop. De rest moet in specifiek aangewezen gebieden worden gerealiseerd. Zo wordt er beoogd een streek langs de kustlijn van Den Helder aan de Waddenzee te gebruiken. Verder is het plan om veel zonnepanelen langs wegen aan te leggen, waaronder de A7, de N9/N249 en de Schagerweg ten hoogte van Breekland. Ook is er langs de spoorweg tussen Heerhugowaard en Den Helder een grote strook waar het opwekken van zonne-energie mogelijk kan worden gemaakt. Overige gebieden zijn het industrieterrein Lagedijk in Schagen en de Energy & Health Campus in Petten.

Uit de RES blijkt verder dat er er in de Kop kansen zijn voor het gebruik van geothermie. “Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) heeft op Agriport A7 gerealiseerde geothermiedoubletten. Deze zijn 2.250 meter diep en pompen water van ongeveer 92°C omhoog”, zo staat beschreven in het rapport. Ook wil de regio Noord-Holland Noord graag vasthouden aan de minimale afstand van 600 meter van woningen tot windturbines, in tegenstelling tot te wensen van de provincie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. windmolens en zonnepanelen één grote groene waanzin,

    enige waar ik een klein beetje toekomst in zie is geothermie

Wellicht ook interessant

Back to top button